|
Srednji vijek Sve što pronađete u internetu, knjigama i sl. a mislite da spada u ovaj vremenski period, ca 500-1500 godine |
|
Teme - opcije |
|
|||
|
|||
seoski krstovi
Znate one kamene krstove zasadjene nasred poljana... Kako po obliku, ukrasima, gravurama, pismu i ostalom moze da se odredi starost krsta? Da li svi krstovi odredjene epohe imaju neku zajednicku crtu u izradi, ili tu nema pravila?
|
|
|||
|
|||
krst
Iskreno tragao sam malo po netu, nasao sam nesto sto bi moglo da bude Keltski krst, al evo sta sam nasao:
Njegova povijest: Ovo je jedan od najstarijih simbola na svijetu. Slicne figure nadene su u periodu koji nas vodi u 10 hiljada godina prije Krista. Oblik keltskog ceremonijalnog kriza podsjeca na oblik Ankha odnosno na krscanski kriz. U krscanskom krizu nedostaje veza sa ovalom ili krugom - kao da mu nedostaje jedna polovina stvarnosti. U svim kulturama krug je otjelovljenje Zemlje, zenske energije, jedinstva i cjelovitosti. Kriz simbolizira musku energiju - cetiri strane svijeta, cetiri elementa, cetiri godisnja doba kao i cetiri stupnja magijske posvecenosti. On predstavlja duhovni red svijeta koji bi, bez pomirljive okrugline, bez kruga koji sve spaja i ujednacava, predstavljao snagu koja zapravo dijeli. Na keltskom krizu su predstavljeni zavezani cvorovi i zapleti koji su simbol nevidljive ruke koje plete i rasplice sudbinu. Ali se tu istovremeno podrazumijeva u jedinstvo smotana energija muskarca i zene u seksualnom aktu koji je izvor svakog ljudskog zivota. Kod Kelta je pratilac svih zakletvi, rituala i svakog kulta bio krug polozen ispod kriza simbolizirajuci tako zenu koja stiti i brine i koja stoji iza svake borbene avanture muskarca. A to je onda osiguravalo da svaka magijska radnja, bez obzira kojim je povodom obavljana, bude u skladu povezana sa desavanjima u svijetu. Mozda i gresim , al posavetuj se sa iskusnijim prijateljima sa foruma Pozdrav |
|
|||
|
|||
nesto ih ne zanima ova tema, ali u mom kraju - najbolji rezultati ovog naseg zanata se ostvaruju upravo u blizini istih.
|
|
||||
|
||||
ovo sto je napisao gloshky je samo manji deo iz jedne knjige koju ja ima,u njoj se nalaze samo znaci u svim oblicima i njihova znacenja....
druga stvar,istina je da oko tih sarih spomenika ima svakojakih novcica i dinara i koi srebrnjak mozda cak i zlatnik da bude u blizini,ali moze da se nadje i neki cent,neki lev americki dolar iz raznih raznih perioda..... ja sam naisao na sve to....ali nakon sto ih pokupim sve,onda lepo spakujem jedan na drugog i stavljam tik uz spomenik koliko god je moguce nazad u zemlji.... to niko nije sakrio niti izgubio,to su bacali ljudi dok je pop onda ili sada ocitavao te spomenike.... niko ih nije bacao jer su prepuni para,vec za svoje probleme,srecu i uspeh (narodna verovanja) tako da ja nikada ne bih pokupio nista od tih spomenika kao sto i nisam..... usput u mom selu ih ima mozda pedesetak po njivama i pop ih svake godine ocitava.... |
|
||||
|
||||
Citat:
U mom kraju popovi svercuju gorivo i cigare ( naravno ne sad vec kad je bila ona kriza)
[SIGPIC][/SIGPIC] * [I]Zabluda je videti ono što ne postoji, ali i ne videti ono što postoji.[/I] * [I]Kad imaš sve, ne vidiš ništa. Progledaš tek kad nemaš ništa.[/I] [I]* Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju ni malo.[/I] |
|
||||
|
||||
Citat:
slab ti je taj....iz mog susednog sela pop me je ponudio da mi donese vazdusnu pusku od 5,5 mm iz bugarske zas 50e..... ziva istina... |
|
|||
|
|||
Stef zaboravio si reci da je istovremeno doticni drzao i striptiz bar. Ocigledno mu cigare i benz nisu bile dovoljne.
|
|
||||
|
||||
Ljudi nemojte tako o popovima, bacice nam anatemu na forum pa smo ga nadrljali.
Promijenjeno od pike.sch (23.03.2008 u 23:33 sati) Razlog: greska na tastaturi |
|
|||
|
|||
Taman posla pa ovaj nas ima sirok pogled na svet!
|
|
||||
|
||||
daj da mu damo 50 e onda da nam iznese sve zlato iz crkve u sred noci
|
|
|