|
Priče...legende...itd Ovdje možete unositi razne priče, legende i sl. koje ste negdje čuli ili pročitali...!!! |
|
Teme - opcije |
|
|||
|
|||
Decebalus legenda
Po legendi pre nego su ga napali Rimljani skupio je svo blago iz Dachije, oko 150tona zlata 300 tona srebra, i zakopao. Neki njegov sluga je odao rimljanima gde se nalazi i oni su uzeli. U kontra napadu Dachi su ih stigli kad su prelazili reku i potopili to blago.
Mada ima više verzija legendi, u jednoj se pominje opet pomeranje toka neke reke(kao u legendi o Atili). |
|
|||
|
|||
Ne znam da li smeju linkovi ovde ka drugim saitovima, ali wiki je free pa ajde da stavim.
http://en.wikipedia.org/wiki/Decebalus_Treasure |
|
||||
|
||||
hehehe,i sta sad mi trebamo da radimo,reci ti meni?
|
|||
|
|||
Kolega Eclipse sve je jasno, pravimo most preko Dunava i pljackamo rumune.
|
|
||||
|
||||
Skoro je bila odlična emisija, čini mi se na viasat history u okviru serijala "Barbarinas"... pa i priča o dačanima...
Trajan je na njih poslao 13 legija ili ~100.000 kako rekoše,... i prema legendama ostalo je svega 20 dačana, iako napominju da je istorijski verovatno ostalo više, ali je stradala elita... Prokletstvo dačana i jeste bilo u njihovom blagu,... koje je na kraju završilo u Rimu, a zahvaljujući njemu osim bahanalija, ubistva 11000 životinja,... Trajan je pokrenuo i graditeljske projekte, pa i kao što znamo most, tako da ga ne treba praviti... osim ako nećete da obnavljate stari...
|
|||
|
|||
Sta ti je istorija, do juce oni preko dunava varvari a sada smo mi. Most je izgradjen pre drugog dackog rata.
|
|
||||
|
||||
Taj Decije Trajan... moj zemljak... čuda pravio!
Da nije ta reka možda........... TISA! Heahhah
|
||||
|
||||
Zlato i srebro je do zadnje kovanice završilo u Rimu i uzrokovalo prvu poznatu inflaciju u povijesti.
Ogromna količina valute koja se pojavila je uzrokovala rast cijena hrane i usluga, pad vrijednsoti valute i to je tek nakon 200 godina uspio malo primiriti rođak Dioklecijan. |
|
|||
|
|||
Citat:
To je super opisano u onom dokumentarcu, tj ajd da ga stavim :-) http://www.youtube.com/watch?v=i0gx3X0m80Q |
|
||||
|
||||
Nekad se pitam tko bi se danas bavio poviješću iz hobija da nije History chanell-a.
Ja sam nekad morao pročitati kubik knjiga, a danas ljepo odledaš 45 min dokumentarca i to je - to. Ili ipak nije...? |
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Legenda | pataren | Priče...legende...itd | 5 | 23.09.2009 19:30 |
Rade legenda | IVLIANVS | Zanimljivosti | 15 | 30.10.2008 22:43 |
legenda | cele | Priče...legende...itd | 9 | 19.10.2007 11:45 |
Legenda o dvanaest konjanika... | Valkira | Priče...legende...itd | 5 | 20.04.2007 22:04 |