|
Srednji vijek Sve što pronađete u internetu, knjigama i sl. a mislite da spada u ovaj vremenski period, ca 500-1500 godine |
|
Teme - opcije |
|
||||
|
||||
Avarski grob iz Vinkovaca
|
7 x *Hvala* korisniku KUPAč za ovaj prilog: | ||
|
||||
|
||||
Malo me zbunjuje ovaj format cigli. Ja sam mislio da je to isključivo rimska dimenzija.
|
|
||||
|
||||
Da ovaj način ukopa tipičan je za antiku ili je na slikama više različitih grobnih jama od 3- 7 st.
|
|
|||
|
|||
Kolko sam ja shvatio tekst prilikom izrade grobnice nije koriscen malter, a na ciglama se vide njegovi ostaci sto me navodi na zakljucak da su uzete sa nekog starijeg rimskog objekta, e sad zasto taj oblik grobnice je vec drugo pitanje.
|
|
||||
|
||||
Procitah tekst do kraja i nesto mi nije bas najjasnije...tamo se navodi kako su avari zajedno sa slovenima, koji su njima bili samo robovi, isli na osvajanje Konstantinopolja, gdje su izgubili i nakon toga im se takoreci gubi svaki trag dok se njihovim robovima (ako su robovi onda su vjerovatno brojno manji i nejaci narod...mislim) tj slovenima i te kako jos zna trag i rasprostranjeni su poprilicno. Moze li mi neko objasniti kako je to moguce?
|
||||
|
||||
@ Vumi
Izgleda nisi baš dobro čitao, ne kaže da im se gubi trag nakon opsade Carigrada nego nakon pohoda Karla Velikog. To je skoro 200 godina kasnije. U tih 200 godina, od početka 7 stoljeća do početka 9 stoljeća, Slaveni su se u većem broju naselili te organizirali prve oblike organiziranog društvenog uređenja, uz obalu Jadrana. |
|
||||
|
||||
Ok, hvala na odgovoru, ostaje opet isto pitanje, kako to da su im robovi ostali i nakon Karla Velikog?
|
||||
|
||||
Simpatičan članak i naravno simpatične konstatacije. E sad da li su te konstatacije gospođa Papeša samo ili je malo nadodao neke stvari novinar? Manje važno.
Nekako mi je smešna cela priča ispričana o Avarima.islim u načelu o Avarima, ne mislim na sam nalaz. Nalazu svaka čast. Tu su dve kontradiktorne stvari: Sa jedne strane se kaže da su eto Avari kopirali gradnju grobova od Rimljana: "Objašnjava kako su za zidanu grobnicu najprije mislili da potječe od Rimljana, ali su kasnija istraživanja pokazala kako se radi ipak o avarskoj grobnici. Naime, grobnica je bila zidana kao rimske, ali je pojasna garnitura pokopane osobe pokazala da je riječ o nalazima iz avarskog razdoblja." A onda posle more nekih podataka o tim Avarima dođe konstatacija: "Avari nisu kovali svoj novac, nego su to zlato gotovo dva stoljeća akumulirali, što je kao vojni plijen preuzeo Karlo Veliki,............. ." Kopirali grobnice a nisu iskopirali ili kovali njihove zlatnike ?????? Tu nešto ne pije vodu. |
|
||||
|
||||
Citat:
Uglavnom, dok su sloveni bili malobrojni, bilo je lako s njima. U nekoj od kasnijih faza naseljavanja sloveni su usli u savez sa francima protiv avara i porazili ih (kraj VIII veka). |
|
||||
|
||||
Još nekako i mogu shvatit da nisu kovali novac, bilo zlatni ili drugi, jer su bili neki polunomadi i ratnici i sve ono što im je trebalo ili su oteli od nekoga ili uzeli iz prirode. Meni nije jasno kako to silno zlato što su opljačkali nisu zakopavali ili stavljali u grobnice kao priloge, nego su čekali da im Karlo Veliki to sve uzme. Evo slika sa iskopavanja velikog avarskog groblja u Mađarskoj i nevidim baš puno pronađenog zlata. Prije bi pomislio da im je vrednije bilo željezo jer su bili ratnici i bronca jer je bila tvrda pa su od nje mogli praviti upotrebljive predmete. Istina piše i da su grobovi dosta opljačkani ali i ovi koje kod nas nalaze ne sadrže baš zlato.
https://www.sulinet.hu/oroksegtar/da...meto_angol.htm |
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Avarski pojas | rammstein | Antika | 36 | 23.11.2023 09:56 |
Grozdanin grob | Igor | Priče...legende...itd | 1 | 06.10.2011 20:51 |
Avarski pojas | Vumi | Zanimljivosti | 18 | 28.05.2008 11:21 |