|
Antika Sve što pronađete u internetu, knjigama i sl. a mislite da spada u ovaj vremenski period |
|
Teme - opcije |
|
|||
|
|||
Ispisani stub
Naisao sam na jednog kamenog stuba na kome je ispisano sledece :
I O M E T I V R C I N P H I L I C U S I V I U C V S V I S s Ovo pismo mi bas ne ide, molio bih za odgovor ukoliko neko zna , hvala ! |
|
||||
|
||||
Interesantno! Nosi ga kuci.
[SIGPIC][/SIGPIC] * [I]Zabluda je videti ono što ne postoji, ali i ne videti ono što postoji.[/I] * [I]Kad imaš sve, ne vidiš ništa. Progledaš tek kad nemaš ništa.[/I] [I]* Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju ni malo.[/I] |
|
|||
|
|||
interesantno , da nisi napisao da je stub rekao bih da je rimski nadgrobni spomenik , a koje su mu dimenzije ?
|
|
|||
|
|||
e sad dali ces ga nositi kuci tvoj problem , nemoj samo da nas okrivis ako ti u pola noci dodje neki kostur rimljanina iznad kreveta i trazi da mu ga vratis nazad
|
|
||||
|
||||
Kamen je zanimljiv, slova su sigurno barbarskih ruku djelo ! ?
U svakom slučaju pospremiga na sigurno mjesto. |
|
|||
|
|||
Sigurno ima preko 2m , a dijametar 40sm , stub je sigurno ,a kad smo kod nekih rimskih kostura ,ako zelite, poslao bih vam nekoliko slika
|
|
|||
|
|||
sta cekas , te slike samo salji .... ima mesta na forumu citat @vumi ,,..za tri kamiona,,
|
|
|||
|
|||
U nekom prilogu procitao sam da mrtve ne treba uznemiravati , sto manje-vise se i ja slazem. Medjutim, treba napomenuti da mozda najveca arheoloska otkrica iskopana su bas iz razne grobnice . Evo na primer da navedem zlatnu masku koja je iskopana kod nas u Makedoniju, tacnije u Ohridu . Sve ti predmeti govore puno o jednom periodu , koji , verujem svako od nas zeleo bi saznati sto vise o njemu . A , ako dopustite , neznam dali bi to bilo OK , poslao bih par slika , ali to za neku drugu temu . Sad bi bilo dobro da odgonetnemo sta znaci ono sto je uklesano na stubu .
|
|
|||
|
|||
Prema početnoj kratici IOM taj je latinski natpis upućen I(ovi) O(ptimo) M(aximo), što u prijevodu znači: "Jupiteru, najboljem, najvećem"! Unutar natpisa se razabire i ime dedikanta, tj. onoga tko je podigao taj votivni (zavjetni) natpis.
|
|
|