|
Antika Sve što pronađete u internetu, knjigama i sl. a mislite da spada u ovaj vremenski period |
|
Teme - opcije |
|
||||
|
||||
Matrice za livanje novca
Evo kako se pravio novac za vrijeme rimske republike. Mozete vidjeti matrice sa jednom stranom novca a isto tako izgleda i druga strana samo na njoj je recimo lik nekoga bozanstva ili necega drugoga. Na zalost ne znam tacno o kakvom se materijalu radi jer je sve to u staklenoj vitrini a talijanski jezik ne razumijem ama bas nikako .
Kako se lijevao novac mislim da mozete i sami da zakljucite...
|
|||
|
|||
Hmmm posto mi je cela Tazbina u poslovima Metalostrugara i Livnicara mogu da ti ukratko opisem kako se to danas radi : to je ustvari slicno kopiranju , obicno se kalup napravi u drvetu ( dve polovine ) koja se ispuni gipsom da bi se dobila ta matrica,sa njom se prave otisci u zutom pesku koji mora da bude vlazan i mora da bude dobro nabijen da bi prilegao uz maticu koja se kasnije kada se izvadi a zuti pesak stvrdne dobijaju te dve polovine koje se spoje i u koje se sipa bilo koji metal koji je livnicar u stanju da istopi.
|
|
||||
|
||||
Jesu li stari rimljani poznavali gips?
|
|||
|
|||
Kada srednem nekog Rimljana pitacu ga
|
|
|||
|
|||
Citat:
|
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Istorijat novca Srbije,Crne Gore i Jugoslavije | rammstein | Novac | 8 | 04.03.2007 19:50 |