|
||||
|
||||
Konstantin
Naleteo sam na netu sliku o misterioznom Konstantinovoj kovanici, Constantine I, AE3, 18-19mm, kovanoj u Sisciji. Sta vi mislite strucnjaci?
|
||||
|
||||
Zasto je misteriozna? Mislis zbog ove kape ili kako da nazovem to na glavi? Ja sam vidjao ovakve novcice (na netu)
|
|||
|
|||
Nisam nasao takvu a ni vidio do sada.
kao da ima kapu od krzna...neku subaru isl. |
|
||||
|
||||
Dali su ovakvi novcici originalni ili falsifikati?
Kapa je legionarska panonsk tip http://www.comitatus.net/gallerydressinfantry.html
|
||||
|
||||
Prevladavaju kopije, originali su izuzetno rijetki.
|
|
|||
|
|||
Bas mi je drago da ima I Kostinih rijetkih a jos Siscia
|
|
||||
|
||||
Mora da je Konstantin cim je video kako mu stoji ruzno legionarska kapa na kovanici odmah odsekao ruke a mozda i glavu kovnicarima. Sa jedne strane je ponizenje prikazati nekog cara u kapi obicnog legionara.
|
||||
|
||||
Kad sam je vidio na netu bila mi je jako zanimljiva i mislio sam da ću na takvu sigurno naići na nekoj njivi među rimskom sićom, tek poslije sam našao podatak da je jako rijetka. Nešto više ima ovdje: http://www.beastcoins.com/Topical/VL...PP-History.htm
|
|
||||
|
||||
Citat:
Taj tip vojničke, ustvari narodne kape održao se sve do današnjih dana. Inače kapa je izvorno bila ILIRSKA. |
|
||||
|
||||
Citat:
The Tetrarchs, a porphyry statue on Venice's Basilica di San Marco, shows the emperor Diocletian and his three imperial colleagues. To the left, Diocletian and Maximianus, the two Augusti (co-emperors); to the right, Galerius and Constantius Chlorus, the two Caesars (deputy emperors). Note the woollen "Pannonian" caps commonly worn (out of combat) by officers in the late army as a result of the pervasive influence of the Danubian officer class; and the sword grips with eagle-head pommels. |
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Konstantin III | perun | Antika | 12 | 28.07.2007 18:08 |