|
Nakit Sav nakit, za koji smatrate da pripada periodu od ca. 1500 godine do danas |
|
Teme - opcije |
|
|||
|
|||
Orden Svetog Save
Kolegi sa posla otac pre tridesetak godina u njivama nasao Orden ,nedostaje kruna Interesuje me da li neko moze nesto vise da mi kaze o njemu .
Slike su uzas sa telefona ali potrudicu se da slikam aparatom ovih dana. |
|
|||
|
|||
orden je prekrasan ...svaka cast ..hajde postavi lipse fotke .. hvala
|
|
|||
|
|||
Sabane,orden Svetog Save je osnovao kralj Milan 1883.Dobijali su zasluzni gradjani Srbije i stranci za , zasluge na polju kulture, narodne prosvete, nauke, javnih sluzbi i Crkve.
|
|
|||
|
|||
lep je
|
|
|||
|
|||
Krajem siječnja 1883 godine ( razdoblje 0d 23.01 - 04.02) utemeljen je Orden sv. Save, oredn ima pet stupnjeva.
Peti stupanj je izrađen od srebra a viši stupnjevi su i pozlačeni. Na rang listi ordenja zautzima mjesto između Ordena Bijelog orla i Takovskog križa (primjerice, Orden Bijelog orla III stupnja viši je na rang listi od sv. Save I stupnja). Orden je doživljavao pojedine izmjene i dodjljivao se do 1941 ( kralj Petar II. Karađorđević je orden dodjeljivao gotovo sve do svoje smrti 1970, a naj interesantniji su modeli do '41 jer su ipak rad "starih majstora"). Orden su izrađivali: Karl Fischmeister, G.A.Scheid, poslije WWI preuzima Arthus Bertrand iz Pariza, nakon njega braća Huguenin iz Le Lochea, a posljednji proizvođač Sorlini Varaždin. eto, ukratko o tome a imaaaaa ... uf... umorio se... ajd poslikaj pobliže detalje..... posebice sv. Savu pa mi pošalji ..... za mene osobno, jedan od ljepših ordenja ..... |
|
||||
|
||||
Ovako izgleda ceo!
|
|
|||
|
|||
Cim odem na posao slikacu aparatom ,Inace ovaj je srebrni nema pozlate na njemu koliko sam mogao da primetim
|
|
|||
|
|||
može može, kako rekoh, bilo je dosta "varijacija" u izvedbi ordena istog stupnja, ovisno o proizvođaću, od kose, brade, brkova, boje mitre....itd.... kolega popimperia jeli taj komad dio vaše zbirke ili "nako"?
|
|
||||
|
||||
Nije moj ,našao sam u ponudi na jednom sajtu.
|
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Sjekira iz Save | Pero68 | Novi vijek | 1 | 24.08.2010 01:52 |
medalja svetog benedika | baki022 | Nakit | 0 | 17.09.2006 20:15 |