|
Priče...legende...itd Ovdje možete unositi razne priče, legende i sl. koje ste negdje čuli ili pročitali...!!! |
|
Teme - opcije |
|
|||
|
|||
Otkrice kod Bele Palanke
Prilikom iskopavanja,severno od Bele Planke,otkrivena je zidana grobnica iz ranohriscanskog doba sa bogatima nalazima.Kako je potvrdio Predrag Pejic,direktor Muzeja u Pirotu,grobnica potice iz 5 ili iz 6 veka nove ere.To je porodicna grobnica u kojoj su pronadjena cetiri zenska i tri muska skeleta.I na drugim lokacijama u ovom rejonu otkrivene su grobnice iz ovog perioda,sto potvrdjuje da je ovde bilo naselje.Materijalni ostaci ukazuju da je keltsko pleme Remi ovde osnovalo grad jos 280.godine pre nove ere.Otkriveni su i ostaci rimskog grada Remizijane,najznacaj nijeg mesta na vojnickom putu Via-militaris.
|
|
|||
|
|||
lave da li znas mozda kada je to pronadjeno.......jel to nadjeno ove godine..........
Promijenjeno od rammstein (25.12.2006 u 23:38 sati) |
|
|||
|
|||
Odgovor
Rammi to ti je najnovija vjest,sve je to pronadjeno pre samo desetak dana,jos se vrse iskopavanja(bilo je na tv-u),nalaziste je bogato(samo ne objavljuju sta je sve pronadjeno).Navodno taj lokalitet cuva policija 24h
non-stop!!! |
|
|||
|
|||
Citat:
ja sam iz bele palanke pa niko se na svoju istoriju nije popljuvao ko nadlezni ovde. a i oni obichi gradjani... nadjene su grobnice, al poodavno. i mnogo ih ima sto ukazuje da je grad bio pozamashan. kad nadjem topografske iscrtacu shta je gde. a pazi nemarnost. kopani temelji za Sud, nadjena skupshtina gradova gornje mezije... i nikom nishta. rimske terme u centru grada sluze kao smetlishte i wc. crkva gradila konak, naishla na ceo komplex zgrada, vlada stopirala rad, opshtina dozvolila, konak nezavrshen, a pola iskopina su 2 velike gomile kamenja pored istog. jedan "mali privrednik" na nekadashnjem keju, tachnije vadi, kopao temelje za prodavnicu, nasho istochnu kapiju grada, preko 10 metara kopano i nisu mu vidli kraj... i sazidao prodavnicu, a ovo zatrpo... ma primera je mnogo, muchno mi da pishem. i oronuli spomenik podignut u chast posete septimija severa i karakale, i kameni stubovi naslagani oko biblioteke, koji malo pa po neki nestane... kad sredim prezentaciju za koji mesec postavicu je. neznam dal si chuo za nikitu remizijanskog i njegovo delo Te Deum. i neznam dal si znao da je njegova formulacija Simvola Vere prihvacena za zvanichu... a SPC ga uvrstila u svece tek 1974 ma bruka do bruke. a za palanku se vezuje i Popov han, chuvena kafana Pop Martina skoro chitao u ilustrovanoj za popa martina i Zagubicu smeshno. |
|
|||
|
|||
a o vaynosti grada... duga pricha. evo jedna karta. rimsko carstvo 395, skinuto sa sajta univeryiteta u texasu.
pogledajte teritoriju srbije. |
|
|||
|
|||
hvala za mapu
|
|
|||
|
|||
A shta bi sa Justinijanom Primom?
|
|
|||
|
|||
A i ja nevidim prilozenu kartu
|
|
||||
|
||||
Jako je mala trebaju ti sest monitora da bi je sagledao u cjelini.
|
|
|||
|
|||
Crow dali znas tacnu lokaciju hanova ? znam da su negde na raskrsnici puteva Veta-Toponica kod mosta ali ne i tacnu lokaciju?
|
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Otkrice novog ranoslovenskog lokaliteta | x_lav | Zanimljivosti | 0 | 04.03.2005 05:18 |
Novo otkrice u Peruu | Vumi | Zanimljivosti | 0 | 19.08.2004 01:56 |
Otkrice vijeka u Egiptu | Vumi | Zanimljivosti | 0 | 12.06.2004 03:57 |