|
|||
|
|||
Rimski Tumul ?
Nalazi se veoma blizu rimskog groblja i ukrstanja dva rimska puta.
Pozdrav Lovac |
|
||||
|
||||
Kolike su otprilike dimenzije? Teško je proceniti veličinu sa fotkica.
|
|
||||
|
||||
Tumuli na našim prostorima pripadaju brončanom dobu, ponekad i vremenu seobe naroda, Rimljanima nikako.
Ako nije opljačkan izuzetno je zanimljiv i obečavajući. |
|
||||
|
||||
Koliko vidim, ogroman je, a to znači da ispod njega leži više pokopanih osoba.
Predivno! |
|
|||
|
|||
Izuzetno lepo i sto kaze enigma mozda obecavajuce.
A tebi lovac da proveris da li nesto ima, sa tvojom tehnikom bice zajebancija samo malo vise slobodnog vremena. Pozdrav lovac |
|
||||
|
||||
Predivno sta - sto lezi ispod njega vise osoba ili nesto drugo?
|
||||
|
||||
Predivno je ono umjetno brdo i okoliš mu, a ono drugo ovisi o moći glavnog lika iz ove prastare priče.
Teško je bilo što reći, dok se ne zaviri u unutrašnjost ovog brdašca. |
|
|||
|
|||
Postao sam lenj. Za ovo znam vec 2 godine i jos nisam nasao vremena da pogledam.Poprilicno je veliko precnika sigurno 50m.
Pozdrav Lovac |
|
||||
|
||||
Ovaj tumul je sigurno registriran kod mjerodavnih institucija, doći i razvaliti strojevima dotično brdo je u naj manju ruku nemoralno i jako opasno po zdravlje.
Pojedini tumuli imaju ulaz s istočne strane, a većina ga u opće nema. Da bi eventualno pronašao ulaz u grobnicu treba ti jedan profi aparat, čini mi se da se radi o nekoj vrsti sonara, ne znam točno. S pokojnikom se zakapalo sve ono što mu je potrebno za put i život na onom svijetu, a to je vjerna projekcija onoga što je imao za života. |
|
|||
|
|||
U Vojvodini ima dosta dotičnih tumula, ali su manje uočljivi zbog uticaja vetra u ravnici i poljo-radova. Ovdašnji naziv im je "Atovi" a u kartama možete videti koliko se česti toponimi koji sadrže reč "At". Sam naziv možda potiče od izgleda (kao AT se zemlja propela) ili su pri kopanju istih često nailazili na skelete konja (koji su tu pokopani sa "gazdom" ). U svakom slučaju: ako je u pitanju lokalitet koji je pod zaštitom - treba ga poštovati.
|
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Istorija Gradova-Beograd | dragan3 | Istorija gradova | 58 | 16.06.2009 11:46 |
Vrijedni rimski kip u skladistu | zeljketa | Zanimljivosti | 7 | 11.03.2007 01:05 |
CD katalog za rimski novac | Hamburg HH | Antika | 20 | 28.09.2005 00:45 |
Rimski mozaici u Risnu | x_lav | Zanimljivosti | 10 | 29.07.2005 08:54 |
Rimski lokaliteti u Doboju | x_lav | Priče...legende...itd | 0 | 23.07.2005 02:54 |