|
||||
|
||||
predlozi za forum 2
Vumi je tako brz, da nisam uspio staviti svoje predloge (ili bolje: komentare), pre no što je zatvorio prošli topik. Zato pokušavam još jednom.
Najprije: možda je stvarno bolje brisati nekorektan prilog nego zatvarati celu temu – pogotovo, ako je ta ozbiljna. Kod komentara bi dobro došlo malo samokontrole – zezanje mi ne smeta (ako ne vređa, naravno), ali je bolje, da je to šlag na nekom komentaru. I kritike i pohvale su komentari, zato nemam ništa protiv njih. I meni fale neke teme u praistorijski sekciji. Ja bih pored oruđa i oružja imao i (odvojene) nakit, keramiku, kamen. A u antici bi po obimu zaslužile svoje teme fibule, možda i prstenje, posude... Ali, kako kaže Pretorijanac, ako je to prekomplikovano, onda ne vredi raditi unazad. Treći predlog je u vezi sa galerijom. Žao mi je, da nije zaživjela, pošto je Vumi uložio puno vremena i energije u nju. Ali moram reći, da nisam ni očekivao previše osobnih albuma. A možda bi se moglo od nje uraditi nešto nalik na ovu izvrstnu englesku bazu: http://www.ukdfd.co.uk/ To bi sredilo probleme u vezi sa traženjem sličnih predmeta po forumu, lako bi se moglo prebacivati predmete, otvarati nove teme i slično. Da ne kažem, da bi sa takvom virtualnom kolekcijom za tren oka prevazišli internetne sajtove svih muzeja na našim prostorima. A to znači, da bi postali ozbiljan faktor i u stručnom pogledu. Pozdrav! |
|
||||
|
||||
Nije problem, jedino sto je ta stranica radjena na drugaciji nacin od ove. Galeriju bi mozda mogli pretvoriti u tako nesto, ali bi za svaku ubacenu fotografiju, trebalo i odredjeno objasnjenje o cemu se radi. Najmanji je problem da se u galeriji otvore kategorije (albumi) gdje ce se postavljati posebno fibule posebno ovo i posebno ono. To bi dovelo do duplih priloga i do odumiranja samoga foruma. Ako ste za tako nesto, moze se napraviti sve, ali uslovi bi bili da su fotografije dobroga kvaliteta, iste velicine (rezolucije), da uz svaku fotografiju postoji objasnjenje o datom predmetu (nebitno o kome se radi, znaci ako je rijec o novcicu onda objasnjenje koji, koja legenda itd, ako se radi o fibuli isto tako ali bez legende itd itd. Jos uvijek, na zalost, ne znam kompletne funkcije galerije i nacina prikazivanja fotografija u njoj, ali se bojim da se fotografije nece moci prikazivati kao na doticnoj stranici vec se ici pojedinacno. Prebacivanje fotografija iz foruma mogao bih ja preuzeti na sebe a vi bi ste se trebali potruditi za ostalo. Ako bi ovo bilo prihvaceno, svaka fotografija bi prvo isla na provjeru i ako bi ispunila sve kriterije, bila bi postavita u galeriju.
Volio bih sada cuti ostale komentare
|
|||
|
|||
galeriju pretvoriti u bazu podataka je dobra ideja , mozda bi moguce bilo osim novih dolazecih komada antike i njihovih objasnjenja s'vremenom polako prebacivati i one starije a korektne u ''bazu'' ili cisto da ostane forum ovakav kakav jeste sa svojim prilozima a da se u bazu prebacuju samo OK fotke sa u bilo kojem prilogu datom objasnjenju u vezi te iste .. znaci ono - filtriranje priloga i fotki za bazu podataka .
|
|
||||
|
||||
Moze i na taj nacin....samo ne vidim da se neko javio za rijec
|
|||
|
|||
pa nema tu sta .. ok fotke ili priloge vec i sada osim naravno tebe i moderatori mogu da prebacuju znaci ono preimenujes ''galeriju'' u ''anticku bazu podataka'' da bi slike sve u istoj velicini bile postoje programi poput irfanvive , odredimo standardnu velicinu ubacimo istu i samo standarizovanu fotku u jednoj temi u ''bazi'' ili bi sve pojedinacno bilo extra za sebe stvar dogovora ili tvoje odluke , svejedno .. najkorektnije objasnjenje iz vec postojece teme copy end paste ispod fotke i to je eto od mene najjednostavnija opcija , mislim ono - moze i komplikovano .. nije problem
uostalom .. sacekajmo daljnje komentare i misljenja ostalih |
|
||||
|
||||
Pitanje je da li bi svako dozvolio da se njegove fotke nalaze u galeriji? Nije problem sve to odraditi, ne vjerujem da ce materijala biti previse da to nebih mogao uraditi i ja sam...ali svaka pomoc je dobrodosla - naravno .
Nego, da cujemo prijedloge za kategorije. Da li da budu iste kao i u forumu...znaci "Praistorija", koja bi se mogla podijeliti u vise podkategorija, "antika" sa takodje vise podkategorija. Da li otvarati jos neku kategoriju npr srednji vijek ili je dovoljno samo ove dvije?
|
||||
|
||||
Možda bi za galeriju mogao da upotrebiš drugi pristup.
Hronološki ali kroz odredjeni predmet. Npr. fibula pa komadi iz bronzanog doba, latenski, grčki , rimski, vizantiski slovenski, srednjevekovni. Možda još preciznije da ignorišeš kulturu a poštuješ relativnu starost. Eto, tek predlog. Mislim da nemaš prepreku što se tiče galerije i postavljanja sličica. Ako je neko postavio sličicu na Vumidet.net, dao je zeleno svetlo da se koristi na sajtu. |
|
||||
|
||||
Ja vec napravio podjelu u galeriji pa vidite. Napravio sam samo za praistoriju i antiku, srednji i neki drugi vijek se moze lako dodati. Podijelio sam kao i u forumu, cisto da se ne mijesaju, recimo, fibule iz svih vremena itd.
|
|||
|
|||
Gledajuci ovaj link kojeg je postavio Acervonec zapazio sam gemu kao privezak, nesto slicno imam samo sto je malo zgnjeceno. Vumi pogledaj znaces zasto trazim privezak od tebe!
|
|
||||
|
||||
Slicnost je velika, samo sto i na tome privjesku ne vidim ispupcenje koje bi govorilo da je gema bila nalijepljena na drugi dio. I ovdje je ravno kao i kod mene, ne vidim razlog zasto bi se gema lijepila ekstra na jos jednu gemu ili od cega je vec napravljen ovaj privjesak kod mene?
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Da li ste za to da se u forum implementira chat? | Vumi | Pitanja koja se tiču korišćenja foruma!!! | 22 | 13.04.2005 17:33 |
Da li ima svrhe da ovaj forum jos radi ? | Vumi | Zanimljivosti | 28 | 21.02.2005 15:57 |