|
||||
|
||||
Kamenje
Ovo kamenje nalazim na jednom terenu i to poprilicno. Detektor ga javlja kao plemeniti metal. Kad je kamen na povrsini javlja veoma cisto ako je malo u zemlji ali pri samoj povrsini zvuk je pucketav ali vise javlja kao plemeniti metal. Teren je drugi i treci vek mada u okolini ima svih razdoblja rima kao i srednjeg veka. Ovaj Hadrijanov denar je suberat i to mi je vec treci na tom terenu. Ovog kamenja ima poprilicno puno i nisam ga dosad nalazio na drugim terenima. Najvece dimenzije koje sam nalazio ne prelaze u precniku 10 cm, kamenje je veoma lagano, sitno supljikavo i pomalo svetlucavo. Boja tamno zelena . Dali je neko nalazio slicno i dali je to ruda bakra ili je mozda sljaka od bronze ili slicno?
|
|
||||
|
||||
Mislim da nije šljaka. Prepili jedan i pogledaj mu presjek.
|
|
|||
|
|||
kamenje
Pozdrav,napisi koji detektor i na kom broju je regulator diskriminatora
|
|
|||
|
|||
Pozdrav
Da nemas neku zeljezaru u blizini,meni ovo lici na odpatke toplljenog zeljeza.Ili takozvanu sljaku
|
|
||||
|
||||
Ja mislim da je to kako se kod nas u Bosni naziva "troska". To je otpad od topljenog metala u kojem još ima metala. Najčešće sve što je iz starijeg doba ima više postotaka metala, jer je metoda bila nerazvijenija i sl. Ako je zelena to je bakarna troska, a najčešće ako je plava ili crna to je od željezne rude.
|
|
||||
|
||||
Detektor je eagle spectrum . Kad je kamen na povrsini onda je oko +90 sto dublje vrednost mu pada
|
|
||||
|
||||
Citat:
|
|
||||
|
||||
Troska u presjeku nije kompaktna, šupljikava je, nebih znao o čemu se ovdje točno radi.
|
|
||||
|
||||
Gornji komad desno, tipična troska. Ne mora biti samo troska, može biti i po koji odbačen komad željeza ili mješani komad metala otpao u troski koja je onda tokom vremena nestala.
|
|
|||
|
|||
citat
Sto kaze enigma bi da je troska pa obrati paznju i na ton.Ako je nizi po zvuku onda je to.
|
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Kamenje | kratki | Zanimljivosti | 4 | 09.05.2007 00:25 |