|
||||
|
||||
Zlatan Kelt
Da vam uljepšam dan s 1/24 statera.
|
|
|||
|
|||
Ulepsan mi je dan, a jos da je moj gde bi bio kraj ovom danu................ ....
|
|
||||
|
||||
Eh Enigma gde ga nadje ,i daj vrati onom što ga je izgubio taj još plače za njim
|
|
||||
|
||||
Ekstra komad,cestitam..... vidim,dobro te sluzi DFX
|
|
|||
|
|||
Cestitam Enigma ako je tvoj nalaz ,a i fotke su dobre
|
|
|||
|
|||
Enigma,
Nije Kelt. To je indijski zlatni fanam iz perioda otprilike 1600-1800, ponekad i ranije sa podrucja krajnjeg juga Indije ili cak i sa Sri Lanke. Odakle to kod nas??? Cudni su putevi novca. |
|
||||
|
||||
Hvala nummus, znači da je ipak Indijac.
Komad sam kupio povoljno i nisam bio na čisto o čemu se radi, također ni prodavatelj. Samo nebo zna kojim je putevima stigao do nas. |
|
|||
|
|||
Rijetko se vidja u Evropi a kod nas jos i rijedje. To su mali novcici od oko 0.30 grama kvalitetnog zlata. Bili su upotrebi u Indiji od 10 vijeka pa sve do pocetka 20-og vijeka. Ovaj tvoj bi trebao da prdstavlja stilizovanog vepra sa jedne strane i boginju Kali sa druge. Evo nekoliko tipicnih primjeraka iz moje kartoteke (zbirke). Ovaj sa slonicem je vrlo rijedak i iz ranijeg je perioda (10-12 vijek). Ova grupa je iz kasnijeg perioda, kao i ovaj tvoj komad.
|
|
||||
|
||||
Prije dvadesetak godina nabavio sam prvi sličan novćić i godinama sam bio uvjeren da se radi o rijetkom keltskom novcu, jednom prilikom pronađoh identičan u nekom aukcijskom katalogu.
|
|
|||
|
|||
Citat:
Nummus zaboravio si reci da ih danas jako bas jako puno ima na trzistu falcifikata, srebro pozlaceno pod orginal kovanicom tzv...... postovanje i pozzz |
|
|