|
||||
|
||||
Mišljenje
Zamolio bih za vaše mišljenje -kojem periodu bi mogla pripadati ova kaciga? Ako netko ima paralelu neka postavi.
|
|
|||
|
|||
je li taj ostri dio dodje naprijed ili nazad? ako ide nazad lici na rimski legionarski sljem. ako se ne varam bronza je. lici malo i na otomanski sljem samo mu fali pleteni pancirni dio.
nego taj zavrsni dio na vrhu sljema ...je li kompaktni dio sljema ili je poseban dio koji se kasnija nabija? imam nesto sto lici na naprstak ali je jako veliko,mozda je dio sto ide vrh sljema. ukraseno je i od zeljeza. |
|
||||
|
||||
Loša je slika kad se otvori ali liči na rimsku legionarsku kacigu rađenu po uzoru na keltske...
Evo nekog linka da vidiš i uporediš... http://www.romancoins.info/MilitaryE...l#Montefortino |
|
|||
|
|||
Evo dvije rimske kacige nadjene u Srijemu.
|
|
||||
|
||||
Ovaj post sam postavio da se vidi "stručni" rad u postavci zbirke muzeja na koji klasičnu rimsku legionarsku kacigu svrstaše pod grčko-ilirsku.
|
|
||||
|
||||
A za njima u svojim bedastoćama ne zaostaju ni oni iz sarajevske škole arheologije. A znanstvena javnost i dalje mudro šuti.
|
|
|||
|
|||
pa to su istoricari i arheolozi tipa ljekara koji su "zavrsili skole" u ratu,sjekli noge i ruke zbog povrsinskih ranjavanja .prije rata su bili apotekari ,mesari itd.
e sad... |
|
||||
|
||||
Hahhah a Ovo mi se mnogo dopada!
Da li je stvarno bilo takvih!?
"Ako želite da postanete dobri arheolozi, morate da izađete iz biblioteka"! Dr Indiana JONES Promijenjeno od avgvst (28.01.2013 u 11:58 sati) Razlog: pravopis |
|
|||
|
|||
ja znam par takvih doktora a Trojanac zna takve arheologe
|
|
||||
|
||||
Da li se varam ili je ova grivna vec negdje pominjana na forumu ili sam ja negdje citao o njoj i na kraju se ispostavilo da nije uopste stara kako se tvrdi ?