|
|||
|
|||
Osvajanje
Gledao sam na history kanalu rimsko osvajanje britanije i toliko su autori hvalili otpor na koji su naisli i naglasavali kako ih nikada nisu mogli porobiti da mi je bilo smesno. Oni su ziveli u kolibama od pruca i blata a Rim je tada bio na vrhuncu moci, nije mi samo jedno jasno a to je zbog cega su uopste osvajali Britaniju. Sem magle i kise ja nisam video da nesto imaju, sumnjam da imaju neko rudno bogatstvo a neverujem da je pre 2000 god. bilo drugacije. Da li neko moze da mi odgovori.....
|
|
||||
|
||||
U pitanju je gerilsko ratovanje.
Protiv toga nema leka. Udri i beži u brda. Zbog toga su rimljani odustali i prepolovili Britaniju zidom (Limes - Hadrijanov zid). |
|
|||
|
|||
Mislio sam zasto su uopste osvajali Britaniju, a sto se tice ratovanja mislim da su zauzeli ono sto su hteli. Pokorili su i mnogo jace i ratobornije narode.
|
|
||||
|
||||
Nisam neki poznavalac Britanije.
Znam da imaju ugalj i bakar. Znam da su rimljani eksploatisali ugalj sa njihovih ležišta. Možda su uzeli sve što vredi a hailenderima ostavili kamenjar da se igraju. Možda je u pitanju politički marketing. (verovatno) Evo čoveka koji je porazio ljute brite i proširio imperiju. Slažem se da je bilo mnogo ljućih neprijatelja. |
|
|||
|
|||
Ako se dobro sećam članka koji sam davno pročitao, oko britanskog ostrva su se prvi počeli lakomiti Feničani i to zbog tada preko potrebnog kalaja. Naravno - za bronzu... Kako su otkrili to ostrvo, to još niko nije saznao, ali su bili dovoljno vešti moreplovci, trgovci i vojnici pa su od straha da im neko ne otkrije to novo nalazište (ponestalo im samorodnog kalaja iz Eufratovog peska) držali u blokadi Gibraltar dosta dugo i sprečavali ostale da otkriju odakle im ta "deficitarna roba"...
Sirovinske krize očito postoje odvajakad a ne samo od pojave Bin Ladena i skoka cene nafte |
|
|