|
Istorija gradova Nešto više o istoriji svjetskih gradova |
|
Teme - opcije |
|
|||
|
|||
Nazivi gradova rimske imperije uporedo sa danasnjim nazivima u srbiji.
Ad Aquas -Miloševo
Ad Fines -Kuršumlija ?near -Džep Ad Herculum -Žitorađa Ad Nonum- Nabrdje Acumincum -Slankamen Altina- Surčin Aquis- Prahovo Bassianae- Donji Petrovci Bononia- Malata Banoštor Budalia -Kuzmin Martinci Burgenae -Novi Banovci Cametas -Ražanj Caput Bovis -Sip Castellum Ognagrinum- Novi Futog Castra Margensia- Kulič Castrum Herculis -*****ngrad, Koprijan Clevora -Mihajlovac Cusum- Petrovaradin Cuppae- Golubac Dasminium (Praesidium Dasmini) -Bračin Diana -Karataš Egeta- Brza Palanka Enchelei ? Dacia-Moesia Endirudini ? Dacia-Moesia Fossae- Sasinci Gerulatis -Miroč Gramrianae *Rampiana -Draževac Graium ? Port on Sava near Sremska Mitrovica Gratiana -Dobra (H)alata ? Dacia-Moesia Hammeum -Prokuplje Horreum Margi -Ćuprija Idiminium- Vojka Idimum- Medvedja Iovis Pagus -Veliki Popovac Iustiniana Prima -Caričin Grad Latina near -Crnoklište Lederata -Rama Maluesa ? Margum -Dubravica-Smederevo Orašje Margus- Morava river Mons Aureus -Seona Municipum- Kalište Municipium Celegerorum -Ivanjica Mutatio ad Sextum- Mali Mokri Lug Naissus -Niš Novae -Čezava Noviciani- Šimanovci Oktabon -Višnjica Onagrinum- Begeč Picenses ? Dacia-Moesia Pincum *Punicum Veliko Gradište Pincus -Pek Pontes Trajan's bridge, Kostolac Praesidium Pompei Nerica Han, Rutevac Radices -Jelašnica Remesiana- Bela Palanka Ribare -Ribare Risinium *Rhizon ? Dacia-Moesia Rittium -Surduk Romuliana -Gamzigrad Saldum ? Dacia-Moesia Salluntum ? Dacia-Moesia Salthua ? Dacia-Moesia Sarmates -Gornje Vidovo Semendria- Smederevo Singidunum- Belgrade (Beograd) Sirmium -Sremska Mitrovica Spaneta -Bačinci Taurunum- Zemun Tibiskos -Timis Timacum -Timok Timacum Maius -Knjaževac Timacum Minus -Ravna Transdierna -Tekija Tricornium, Castra Tricornia- Ritopek Turres -Pirot Zanes -Kladovo Ulmo- Ostrovica Una Kraku Krčag Ulpiana- Lipljan Varis ? Vicianum ? Viminacium -Kostolac Vinceia-- Smederevo Vumi ti obrisi ako se ovo isto vec nalazi na forumu ,ja sam trazio i nisam nasao.pozz |
|
||||
|
||||
Gde si ovo nasao?
Zanimljivo ali neznam dali je tu sve? |
|
||||
|
||||
pre bih rekao da je PRAHOVO zapravo »Decebalus«
a ad Aquis se pominje da je kod nas opet blizu mog sela.....pored danasnjeg vidrovca. sad....kuj bi ga znao
|
|||
|
|||
Mutatio ad Octavium-Drazmirovac
|
|
|||
|
|||
Mislm je tu vecina-tereni ko u prici...
|
|
||||
|
||||
Setio sam se jednog mesta sa spiska. Vicianum je bila rimska stanica na antičkom putu Lyssus (Lješ) - Naissus. Nalazila se negde kod Vučitrna, na Kosovu. Ako neko zivi blizu, nek proveri...
|
|
|||
|
|||
Postoji li i neka karta sa ovim mestima?
|
|
||||
|
||||
Evo jedne karte.
|
|
||||
|
||||
dagrish i ostali,pa dajete nesto i od kladovan a dole
zamoleo bih
|
|||
|
|||
evo imam i ja nesto slicno
Eclipse upravo i ja trazim ali ne nalazim kartu uz dunav nizvodno od Singidunuma |
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
rimski nazivi mesta u Sremu | lima | Antika | 6 | 11.09.2006 18:31 |