|
Srednji vijek Sve što pronađete u internetu, knjigama i sl. a mislite da spada u ovaj vremenski period, ca 500-1500 godine |
|
Teme - opcije |
|
||||
|
||||
Koji narod predstavlja ilustracija?
Slika je sa jedne Facebook grupe a admin te grupe tvrdi da ilustracija predstavlja bosansku srednjovjekovnu vojsku. Meni vise lice na vikinge, sta vi mislite på oruzju i ostalom?
229800_10151297124508417_124262676_n.jpg |
|
|||
|
|||
mislim da je neko malo pomijesao pojmove ili ti polupao loncice. ovo samo moze biti slika Vikinga. ne znam zasto svi koji pricaju ili pisu o svom narodu (ajmo reci patrioti) pokusavaju da prikazu vladare,vojnike,vojs ke kao neke strasne ratnike a tu neminovno nastupaju prikazi vikinga i sl. Ne znam po cemu bi se bosanski srednjevjekovni vojnici ,vitezovi,ratnici... kako god,razlikovali od drugih iz tog vremena (bas kao i u danasnje vrijeme)?
to je samo pokusaj da se privuce paznja i da to izgleda kicenije nego je ustvari bilo. vidio sam to i kod drugih naroda (i to u udzbenicima),ne samo kod Bosanskog. Ovo zasigurno (ruku u vatru) nisu Bosanci |
|
||||
|
||||
Tada Bosanci nisu ni postojali, ili bar nisu znali da su Bosanci...
|
|
||||
|
||||
Mađar, Hrvat i Kuman...
|
|
||||
|
||||
E, evo nađoh i bosanskog srednjovekovnog konjanika...
|
|
||||
|
||||
Bas je bosanac ovaj Janos...
|
|
|||
|
|||
Mislim da ovde "bosanski" označava gospodara određene teritorije a ne narod.
Ni Hrvoje nije od "naroda splitskog". |
|
||||
|
||||
Preispitaj obavezno svoje poznavanje historije srednjeg vijeka Balkana i balkanskih zemalja
|
|
|||
|
|||
Tadasnja Ugarska se tesko moze nazvati svetskom silom, pre bi odgovaralo naziv regionalna. Pocetkom 14. veka Anzujska dinastija preuzima Ugarsku, gasi se loza Arpadovaca a madjarska polako propada.
|
|
|||
|
|||
Citat:
mislim da idemo opet vode gdje se mijesaju politika i istorija i gdje jedni osporavaju druge i sve vezano za njih...sto je za mene cisti sovinizam ovaj forum nije mjesto za takve price. |
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Kip koji predstavlja vucicu koja hrani Romula i Rema potice iz srednjeg vijeka | zeljketa | Zanimljivosti | 4 | 22.11.2006 23:54 |