|
Nakit Sav nakit, za koji smatrate da pripada periodu od ca. 1500 godine do danas |
|
Teme - opcije |
|
||||
|
||||
ja sam zavrsio za metalostrugara a svako vece prcam drugu..........sta sam ja ovo hteo reci???
|
|
|||
|
|||
za hiperborejca
Citat:
|
|
|||
|
|||
pozdrav profesore
Citat:
|
|
|||
|
|||
pozdrav Uco!
Citat:
Mogu ti s pravom reci da je tvoja datacija ovog prstena pogresna i sedi dole dobijas jedan cvetic |
|
||||
|
||||
Citat:
|
|
||||
|
||||
Citat:
Tragači je dobar naziv, ali to, da većina forumaša traži sa detektorom je očito. Isto, da su detektori ono, zbog čega ima toliko tragača i zbog čega ih arheolozi obično demoniziraju. Ne želim izbjegavati taj fakt, zato često upotrebljavam izraz detektoraši. Znam da ti ne radiš sa detektorom ali pazi – poznajem i detektoraše, koje se bave praktički samo rekognosciranjem: pronađu teren, jave arheolozima (Hiperborejac, čitaš to?) i idu dalje... Arheolog amater mi ne zvuči bizarno. Poznajem mnogo odličnih šofera amatera i kuhara amatera... ali to, naravno, ne znači, da je svaki neškolovan tragač i arheolog-amater. Mislim da skupljanje nalaza u muzejima nije u prvom redu vezano sa sprečavanjem bogaćenja pojedinaca, nego sa (teoretski!) boljim uslovima hrambe kulturne baštine, koja pripada cjelokupnoj zajednici. Ja osobno mislim, da bi svi nalazi trebali biti dostupni (putem objave i slično) svim zainteresiranima - zato i moje stalne molbe o što tačnijim podacima. Ko je pronašao i ko hrani predmet mi nije tako važno. Arheolozi, tragači, mešetari i varvari postoje, ali nezavisno i bez hijerarhije. Neki arheolozi (vidi H. tekst) misle, da su uzvišena kasta bez greške, koju druge grupe moraju slušati bez ugovora – nemoj ih podupirati u tome. Radi se zapravo o grupama koje se svaka na svoj način bave sa ostacima prošlosti. Pozdrav! |
|
||||
|
||||
Citat:
u principu se slažem ali: - obično ne znači uvjek – neke lokalitete tragači unište (grobovi, ostave, tvrđave...), mada još uvjek mnogo manje nego poljoprivreda ili građevinari. - kulturno blago nije samo predmet, nego i podatak o njemu – ako pronađeš zanimljivo fibulu, njeno postojanje i lokacija nalaza su važni podaci, iako je bila otkrivena u oranici. Ti nisi uništio kontekst nalaza (taj je već uništen), ali ako ne beležiš ili posreduješ podatak dalje, ti si učinio štetu. To je fakt. I zbog toga su arheolozi isfrustrirani. Sa druge strane je fakt i to, da ako je ne pokupiš ti sa detektorom, mašine i kemija će u naredne tri godine fibulu uništiti. Zato bi arheolozi morali biti zadovoljni, da šetate po njivama i spašavate predmete (naravno, one van konteksta), trebali bi vas podupirati sa savjetima i tretirati kao suradnike. A vi bi se kao suradnici, koji znaju, šta je pravilno, trebali i ponašati. Pozdrav! |
|
||||
|
||||
Citat:
Ako si brucoš, onda još imaš vremena, da upoznaš realnost oko sebe. Ako si stariji, onda su ti dobro oprali mozak. Ako si pred diplomom, onda je stvarno vrijeme, da se probudiš... Što u stvari tražiš na tom forumu? Ne želiš učiti od nas, a čini mi se da ne želiš ni dijeliti neko posebno znanje. Očito je, da ti nije stalo do dijaloga među arheologa i tragača. Takav tvoj stav nije od nikakve koristi za struku ili za baštinu. Jeli moguće, da ti do njih nije stalo? Da tu čisto egoistički samo gledaš lijepe nalaze? Nemam ništa protiv, ali bi bilo fer, da kao gost, koji ne želi diskutirati, bar ne vrijeđaš domaćine. Bez uvrede – ali ličiš mi na agenta-provokatora, kojeg bi Lazarovi „mešetari“ sa zadovoljstvom vidjeli na forumu, da bi širio mržnju među arheolozima i tragačima. Razmisli o tome. |
|
|||
|
|||
prava,arheolosko detektoraska datacija
Citat:
A nasem prijatelju bih drugarski preporucio da podigne glavu malo gore,da pogleda malo oko sebe i da nije sam na ovom svetu i naravno da nemisli da samo ono, sto on radi je ispravno.Pa naravno da nije. |
|
|||
|
|||
Ebo-te nisam ni sanjati mogao da ce se ovako razviti ova tema kad sam je postavio!!! Ovo ode malo daleko.
|
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Prsten | Miki | Nakit | 21 | 26.01.2006 00:14 |
Prsten od zada | Vumi | Antika | 0 | 12.06.2004 01:30 |