|
Nakit Sav nakit, za koji smatrate da pripada periodu od ca. 1500 godine do danas |
|
Teme - opcije |
|
|||
|
|||
Citat:
|
|
||||
|
||||
Treba imati jako, jako široke vidike i preko ruku prebacati gomile arheološke građe da bi nešto malo spoznao, u četiri do pet godina studija ne stigne se naučiti ni kompletna abeceda (azbuka), o čitanju da ne govorim.
|
|
||||
|
||||
Hierborejac,
nemam vremena za dugi odgovor - svakako češ ga dobiti. Za početak ti preporučujem, da se smiriš i još jednom pročitaš moj tekst, posebno onaj dio o dobrodošlici. Za sada, samo nekoliko generalnih objašnjenja: - I ja sam studirao arheologiju, nisam detektoraš i želim, da se sačuva što više arheološke baštine. - Mislim, da je jedna od boljih strana tog foruma mogučnost, da se detektoraši i arheolozi upoznaju i presegnu neke stereotipne predstave (recimo upravo one iz tvog priloga). - Nigde nisam tvrdijo da je znanje arheologa manje od detektoraškoga, samo sam tvrdio, da je način učenja različit. - Arheolozi mogu puno naučiti od detektoraša, isto kao detektoraši od arheologa. Što prije to priznate, to bolje. Za sada, detektoraši pokazuju u tome više spremnosti i, paradoksalno, mudrosti. - Imam SVU pravo, da kritikujem bilo kojeg arheologa, bilo kojeg skupljača i bilo kojeg detektoraša - naravno argumentirano i bez vređanja. To pravo ima SVAKO, a kritika nije ništa loše - daje nam mogučnost da se izjasnimo i da učimo. Pozdrav! |
|
|||
|
|||
Uh... Hajd' da probam pomiriti ove dve strane:
Zvuči banalno, ali ima itekako istine: Arheologija je relativno mlada naučna disciplina ponikla iz hobija imućnih aristokrata evropskih kolonijalnih sila. U to vreme su dotični bili i gori od današnjih uništitelja lokaliteta. Bojim se da studenti sa prostora exYU i dalje uče po sistematici staroj minimum 30 godina, što na našim prostorima i nije neko čudo. Nastajala je u vreme kada je država sprečavala "bogaćenje pojedinaca" i zahtevala da joj se preda sve što dotičnog pojedinca može pretvoriti u "kapitalističku pojavu" , gde je po njima i spadalo kolekcionarstvo antikviteta. Sva sreća pa internet može biti izvor saznanja kako se moderna arheologija i tragači odlično slažu, jer je svima to u interesu. Komentarisali smo već to LINK Sa druge strane, izraz "detektoraši" i nije baš na mestu jer ne koriste svi detektore, a ljudi koji su ljubitelji onoga što nas ovde okuplja, takodje pronalaze i sakupljaju predmete koji nisu od metala (pa samim tim detektor im tu nije bio od koristi), dok se neki, u koje i ja spadam, bave samo rekognosciranjem. Takodje, ni naziv "arheolozi-amateri" nije ništa bolji, čak je i bizaran: Ako idemo takvom logikom, da skup sistematizovanih naučnih postupaka bude otvoren i amaterizmu, onda bi bilo normalno imati ,na primer, hirurge-amatere (ne bi voleo naleteti na njihov sajt ) Najadekvatniji naziv za hobi većine ovdašnjih forumaša je zato: "tragači". Taj naziv je odomaćen, koliko sam na internetu video, i u većini evropskih država. U toku svog interesovanja za istoriju i nalaze, shvatio sam da u ovom postoje 4 "hijerarhijska sloja" : arheolozi, tragači, mešetari i "varvari". (kolekcionarstvo je hobi koji može biti prisutan kod svih navedenih) Prva dva bi trebala saradjivati i svoje redove čuvati od trećeg "sloja" , dok se protiv četvrtog (u koje stavljam silne bezskrupulozne tajkune, političare, "urbane pavijane"... ) treba boriti svim civilizovanim sredstvima. Hvala na razumevanju... |
|
||||
|
||||
Citat:
|
|
||||
|
||||
Samo uz sve ovo da dodam, cime se bave " tragaci" to obicno arheolozi zovu:
" lokaliteti unisteni agrokulturnim radovima". Trebali komentar, znaci onaj sloj koji melju plugovi, tanjirace, drljace itd. O unistavanju kulturnog blaga nestoji uopste prica. |
|
||||
|
||||
Citat:
|
|
||||
|
||||
Prijatelju u pravu si, dok guzonjama dođe iz guza u glavu, na oranicama ničega više neće biti.
|
|
|||
|
|||
nema price izmedju arheologa i tragaca (sa ili bez detektora, sa ili bez pluga za rigolovanje, sa ili bez namere da proda nadjeno...).
pozz |
|
||||
|
||||
Citat:
kad budes jednog dana postao arheolog ili sto da ne i tragac, e onda ces moci da kazes da li ima ili nema price izmedju ove dve kategorije ljubitelja starina... ovako iz ove vremenske perspektive arheologa u pokusaju tebi jos uvek nisu jasne bas sve okolnosti... znaci za ubuduce moras malo vise da zagrejes stolicu a za sada sedi jedan pozzzzzzzz |
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Prsten | Miki | Nakit | 21 | 26.01.2006 00:14 |
Prsten od zada | Vumi | Antika | 0 | 12.06.2004 01:30 |