|
||||
|
||||
Bravo Dagrish za slike. Ko nije isao dobija neopravdane casove i keca iz istorije. Popravni je sledece godine .
|
||||
|
||||
To je ostava putujuceg livca kako kazu strucnjaci. Polomljeni predmeti spremni za topljenje i dalju preradu mada se tu nadje i neki celi predmet. Verovatno je sluzio za razmenu. Na primer za jednu celu sekiru se daje tri tezine loma. Ta razmena i danas postoji. Za jedan stari sporet dobijes metlu ili za jedan akumulator tri plasticne cinije.
|
||||
|
||||
Super fotke, mene zanimaju one udice na jednoj fotki...pa kolike su bile ribe tada kada su udice bile ovolike ???
|
|||
|
|||
Da li je narukvica ili ogrlica treci red treca slika iz bronzanog doba,posto imam jedan fragment?
|
|
||||
|
||||
Ogrlica je u pitanju, rano gvozdeno doba-Halštat, bosutska kultura, okvirno 900 - 300 g. p.n.e. Nisam zapamtio gde je pronađena, pretpostavljam negde u Sremu.
Vumi, što se tiče bronzanih udica, verujem da su s razlogom bile tolike. U Medovićevoj Praistoriji Vojvodine se spominju pravi metuzalemi od dunavskih somova, neki su bili teški čak do 300 kg sudeći po iskopanih kostima kod sela Vizića, na neolitskom naselju... To čudovište bi moglo i čoveka da proguta da hoće... |
|
||||
|
||||
Nisam spomenuo da je na postavci te noći u Muz. Vojv. bilo i nekoliko "srednjevekovnih " ratnika koji su posetiocima objašnjavali rukovanje mačem, izradu karičastog oklopa, davali oklop da se isproba, itd. Nažalost, kada sam ja bio tamo (kasno popodne) bila je samo demostracija izrade oklopa, od čelične žice, što se vidi na jednoj od slika.
|
|
||||
|
||||
Meni je licno najinteresantnija peta slika,vidim da je zutobrdska ali nemam predstavu dali je to nekakav poklopac ili disk.
|
||||
|
||||
Poklopac urne je u pitanju, sa bronzanodobne nekropole Stubarlija, kod Mošorina.
|
|
|||
|
|||
Sto se tice udica nisu samo bile namenjene somovima, do izgradnje Djerdapa u nasem delu Dunava na mrest je dolazila i jesetra, u Zemunu je pre nekoliko stotina godina uhvacen primerak od preko 700kg.
|
|
|||
|
|||
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Noc muzeja | IVLIANVS | Antika | 6 | 18.05.2019 22:43 |
Kradja muzeja | pike.sch | Zanimljivosti | 3 | 15.02.2009 02:30 |
Cudna posuda iz muzeja | Grk | Novi vijek | 7 | 22.04.2007 17:38 |
Jos iz muzeja | Grk | Praistorija | 0 | 30.03.2007 00:56 |
Kolekcija srednjovjekovnih zlatnika iz rimskoga muzeja | Vumi | Srednji vijek | 4 | 30.08.2005 22:17 |