|
Praistorija Sve što pronađete u internetu, knjigama i sl. a mislite da spada u ovaj vremenski period |
|
Teme - opcije |
|
||||
|
||||
Otisao ali onaj svet sto zivi u mojoj glavi to mi nikako nemoze pobeci,ja odlazim u njega kada god zelim a tako se i vracam.
|
|||
|
|||
Licno se nikada nebi menjao sa njima, posto mi imamo veca znanja i slobodu razmisljanja. Oni su tada ziveli u velikom ne znanju i velikim zabludama. Ziveli su u svetu magije i ne razjasnjenih prirodnih uticaja. Nisu mogli da razlikuju svet snova od realnog sveta. Mnogo pitanja malo odgovora. Haos u glavi pomesan sa snovima ne razjasnjenim prirodnim silama i magiskom dogmom nasledjenom od predaka. A pored svega toga glad i manjak hrane narocito u zimskim periodima.
|
|
||||
|
||||
Opasnosti
Citat:
|
|
||||
|
||||
Znanja
Citat:
Gladan sigurno nije bio, a jedna nutricionisticka studija bi sigurno pokazala daleko povoljniji odnos unosa hranjaivih materija od instant hrane kojom se trujemo.
|
||||
|
||||
Civilizacija
Citat:
|
||||
|
||||
Na žalost nema povratka u iskonsku slobodu i blagostanje, a nas rijetke, da ne kažem odabrane, specifično čulo putem nevidljive niti vodi, a mi čeznutljivo tražimo i obilazimo ova sveta mjesta, pokušavajući pronaći i sačuvati preostale mrvice istine.
|
|
||||
|
||||
Izgubljeni raj
Motiv "Izgubljenog raja" se eksploatira u knjizevnosti, filozofiji i umetnost vec hiljadama godina kao nostalgicna teznja za izgubljenom slobodom koja je postojala u osvitu covecanstva. Znaci da taj problem nije novijeg datuma i da je od pocetaka klasnog drustva covek osecao da nesto nedostaje. Na zalost ni danasnji moderni covek ne ume sebi da definira taj problem u nedostatku potrebnih znanja i sposobnosti dijalektickog razmisljanja koja bi ga sigurno dovela do istine. Problem je nastao krajem paleolitskog razdoblja pojavom prvih ratara i stocara, prvom podelom rada i pojavom privatnog vlasnistva, a daljnji razvoj takvih odnosa je vec deo poznate istorije i danasnje besperspektivne situacije.
Razmisljanja i aktivnosti danasnjih entuzijasta na tom polju se nazivaju Neoprimitivizmom. Makar za utehu da svest o problemu postoji.
|
|||
|
|||
Evo kako je to rimski pesnik Publije Ovidije napisao jos pocetkom prvoga veka
Otvorite sliku u novom prozoru bolje se vidi |
|
||||
|
||||
njih je to tuklo preko zime a nas svakodnevno ono sta sam nabrajao...samo bez zatvora....za sada
|
||||
|
||||
Homo ecconomicus
Citat:
Jedina obaveza paleolitskog coveka je bila da nabavi hranu. Analogija sa danasnjim grupama koje zive na istom stadijumu materijalnog i socijanog razvoja pokazuje da oni trose dnevno izmedju 2-3 sata za trazenje hrane i to istovremeno dozivljavaju kao zabavu (ludisticki pristup obavezi !!!), a ne mucnu obavezu kako moderni fabricki radnik ili sluzbenik u kancelariji dozivljavaju svoj posao. On (Kremenko) moze sebi da dozvoli taj luksuz jer se identificirao sa svojom "obavezom", a moze li se neko od nas na svom radnom mestu da identificira sa jedinim ciljem svog gazde da se proizvede sto vise i zaradi jos vise? Da napomenem da se kod Kremenka u glavnom radi o sakupljanju biljaka, semenki, zrnevlja, oraha, korenja i slicnog, a u lov se redje islo. Nakon podmirenja te fizioloske potrebe (hrana), paleolitski je covek imao svo vreme ovoga sveta na raspolaganju - koliko "slobodnog" vremena imamo mi? Imamo li u opste slobodnog vremena? Nazivate li tim imenom ono vreme kad fizicki i mentalno smozdeni dodjete sa posla kuci da biste uz sve porodicne i privatne obaveze koje vas cekaju, sakupili novu snagu za novi dan na poslu? Ne, to nije nikakvo slobodno vreme jer je opterecno svescu (i podsvescu) da vas i sutra i sledeceg dana, celog zivota ponovo ceka isto. Jedina razlika izmedju radnog i "slobodnog" vremena je sto za ovo drugo niste placeni. U ime cega je to tako? Postoji mnogo ovakvih pitanja koja su sugestivna sama po sebi toliko da je odgovor na njih obesmisljen jer je uvek porazan za nas ljude modernog doba. Mada je vecina ljudi svesna svega navedenog, ipak po inerciji zivota guramo dalje i kroz svoju decu (ohrabrujuci ih da zavrse trazene skole i dobiju pripadajuce mesto na ropskoj hijerarhiji klasnog drustva) svakodnevno reproduciramo sistem zbog kojeg svi kukamo. Kolega Enigma kaze da je nasao odgovor u Bogu. Ja sam vec gotovo ostvario neko drugo resenje i uskoro silazim sa ovog ludog voza. Ziveli !