|
Srednji vijek Sve što pronađete u internetu, knjigama i sl. a mislite da spada u ovaj vremenski period, ca 500-1500 godine |
|
Teme - opcije |
|
||||
|
||||
Ako želite naučiti srednjovijekovnu povijest, zaboravite literaturu napisanu u zadnjih stotinu godina. Čim stariji izvor, tim objektivniji.
Čitajte dostupna službena dokumenta iz određenog razdoblja i slažite mozaik. |
|
||||
|
||||
Napokon jedan konkretan post, hvala Posavski. Pretpostavljao sam da ce ova tema otici u beskrajno argumentiranje o tome da li je srednjovjekovna Bosna postojala kao drzava ili nije. Ali jos nije kasno da se vratimo na postavljeno pitanje/temu. Srednjovjekovni bosanci ili vikinzi?
|
|
||||
|
||||
|
|||
|
|||
Likovi iz Beovulf-a
|
|
|||
|
|||
Slažem se da treba pratiti starije izvore, od glupe slike smo otišli predaleko i rasprava kreće u smeru koji nam ovde ne treba.
Evo još jedne povelje Dubrovčanima, verujem da će te u poslednjem redu moći da pročitate titulu. |
|
||||
|
||||
Citat:
|
|
||||
|
||||
Ćorav sam i nisam pročitao ona sitna slova na prikazu, da to je to.
|
|
|||
|
|||
Malo me buni nesto, ako je velika vecina stanovnistva Bosne, na celu sa feudalcima i vitezovima bila bogumilska zbog cega vladari Bosne u svojim poveljama koje su ovde postavljene pominje sveto trojstvo. Zar ga oni nisu odbacili kao sto su odbacili ikone, crkvenu hijerarhiju i obrede, kao i samu crkvu.
|
|
|||
|
|||
Ne razumijete pojam nacije,miješate nacionalnu i religioznu pripadnost.Većina Bosanskih kraljeva su bili katolici a Tvrtko je koketirao i sa preavoslavljem iako je i on bio katolik.Ako neznate ko su stari Bosanci a vi pročitajte Konstantina Porfirogeneta ili samo pročitajte imena plemića i kraljeva (Tvrtko,Branko,Slado je,Vlatko,Stefan,Rad ovan,Vuk,Pribiša,Pav le,..........Većina kraljeva i plemstva je priznavala vrhovnu vlast Ugarsko Hrvatskog kraljevstava,dok je Tvrtko nosio titulu Stefana i Srpskog kralja.Hercegovina ili Hum je bila većinom u Srpskom kraljevstvu a krajevi zapadno od Vrbasa u Ugarsko Hrvatskom kraljevstvu.(Iako se pod Tvrtkom proširila na dalmaciju Bosna je i dalje priznavala vrhovnu Ugarsku vlast).Što se tiče bogumila radi se sekti nastaloj pod raznim uticajima od gnosticizma,manihejs tva,arijanstva itd i ta sekta je nastala u Bugarskoj i bila je prisutna širom Balkana,Uzevši u obzir da je nastala u pravoslavnom svijetu smatra se pravoslavnom sektom,bila je proganjana kako od pravoslavnih kraljevstava tako i od katoličkih.Protiv nje su se vodili čak i krstaški ratovi.Smatra se da je već u 14 vijeku bila skoro uništena,Priča o Bosni uvijek sa sobom nosi i političke konotacije zbog tog što Bosanski Muslimani osjećaju da su dio kontinuiteta bosanske državnosti i sebe smatraju pripadnicima Bosanske nacije .Bilo kako bilo oni su dio Bosanskog identiteta i u zadnjih 500 godina stvorili su sve odlike zasebne etničke grupe sa svim posebnostima koje čini jedan narod.To zaista ne treba nikom da smeta,Sva tri današnja naroda u Bosni imaju istorijsko i kulturno naslijeđe vezano za srednjevjekovnu Bosansku državu valjda je zato i genije Broz rekao da je Bosna i Hrvatska i Srpska i Muslimanska.No ostavimo se mi tema o Bosni tu se nemogu složiti o tom pitanju ni oni koji u njoj žive (kao ja).Bavimo se arheologijim .
|
|
||||
|
||||
Rođo moj sve ti je to politika srednjovijekovne zone sumraka. Narod je bio u rangu stoke, a nepismena gospoda se borila isključivo za svoj interes, kad bi trebalo, deklarirali bi se oni i marsovcima, samo da sačuvaju svoj status i privilegije. Nacionalne svijesti tada gotovo da nije bilo, postojala je samo vlastela ( gospodari života i smrti ) i njihovi posjedi, koji su često bili dislocirani po raznim državama, zahvaljujući krvnim vezama. Pad Hrvatskog kraljevstva pod mađarsku krunu je dobar primjer rodbinskih zakulisnih igara o nasljeđivanju i hrvatskoj gluposti.
Već sam pisao na tu tematiku, gade mi se....... |
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Kip koji predstavlja vucicu koja hrani Romula i Rema potice iz srednjeg vijeka | zeljketa | Zanimljivosti | 4 | 22.11.2006 23:54 |