|
||||
|
||||
Citat:
|
|||
|
|||
Citat:
|
|
|||
|
|||
Citat:
|
|
|||
|
|||
Znadete li vi uopće što je to najzanimljivije i najvrednije što se može pronaći. Suzit ću izbor tako što ću umjesto odgovora dati kratki opis. Od brončana je lima i pravokutne osnove, približno 10 X 15 cm. "To" se javlja od Klaudija I. do Dioklecijana, odnosno Konstantina Velikog. "To" je iznimno važno za rimsku vojnu povijest. U posljednja 2 stoljeća, sve do pojave detektora bilo je poznato, uključujući i ulomke, oko 200 komada. Od tada, dakle u posljednjih 30-ak godina broj se gotovo utrostručio. Prema tome postoji izvjesna vjerojatnost da je netko od vas "To" već pronašao. U svakom slučaju kada se "To" pronađe redovito izazove veću pozornost u stručnoj, odnosno znanstvenoj javnosti, nego što je to npr. postigla ostave iz Varaždina. Možda je netko od vas već u posjedu takve senzacije, a da toga nije niti svjestan. Baš me zanima znadete li što je "To"?
|
|
|||
|
|||
posto je proslo vec vise od dva meseca a niko se nije javio sa odgovorom ( makar i pogresnim ) skupicu ja malo hrabrosti i pokusacu da nagadjam :-) : Tanjir , Kasica , mozda i nekakav poseban ukras fibula ili tako nesto ???
|
|
||||
|
||||
Evo probacu i ja. Da to mozda nije legionarska diploma,koju su vladari urucivali penzionisanim vojnicima?
|
|
||||
|
||||
Citat:
|
|||
|
|||
ehmmmmm ...... pa nije bilo reci o tome da je bilo sta pisano na toj ploci od 10x15cm
|
|
|||
|
|||
I sta je na kraju to?
Terminus izgleda da niko nezna tacan odgovor pa bi bilo lepo da nam ti kazes... |
|
|||
|
|||
diploma je sigurno , samo sto ih u medjuvremenu ima vec najmanje nekoliko stotina kom. ,
link - http://www.coinarchives.com/a/lotvie...ID=158&Lot=371 i jos jedan - http://www.coinarchives.com/a/lotvie...cID=73&Lot=979 Promijenjeno od Miki (20.08.2006 u 01:34 sati) |
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Istorijat novca Srbije,Crne Gore i Jugoslavije | rammstein | Novac | 8 | 04.03.2007 19:50 |