|
||||
|
||||
Pa neki su lijeni da prozbore po koju rijec, neki vole vise da citaju nego da pisu, neki se opet boje pisati....ima tu svega pomalo
|
|||
|
|||
A mozda i neznaju ..... ja se naprimer u Turske novcice ama bas uopste nerazumem : ( Eto imam i ja neke ...a strah me je i da pitam da mi neko nesto vise kaze o njima..........
|
|
||||
|
||||
hehe, ovaj u donjem redu srednji ne vjerujem da je turski
|
|||
|
|||
Prvi u donjem redu je verovatno od Sulejmana II (1687 - 91) ostale ne prepoznajem , a vise informacija o njima mozes videti na http://users.rcn.com/j-roberts/home.htm
Sto se tice srednjeg novcica u donjem redu stvarno nije turski cini mi se da je madjarski(ugarski) ali me nemoj drzati za rec ,vidjao sam ga negde ali ga sad ne mogu naci kad budem nasao napisacu. |
|
|||
|
|||
Citat:
P.S. Ne mogu da raspoznam oblik na poslednjem novcicu u donjem redu ali ako se radi o zmaju imas vrlo retku akcu iz vremena Sulejmana I ili Mehmeda II. |
|
|||
|
|||
Ja stvarno nista ne mogu da prepoznam na njemu , slikacu sutra i drugu stranu ( a imam i jos par srebrnih turskih ) pa cemo videti o cemu se radi .
|
|
|||
|
|||
Vazi, citao sam neki clanak mislim da je bio na antikviteti.net (novac turskih sultana) tamo je lepo objasnjeno o tim acama sa zmajem i lavom kovane su samo u vreme sulejmana i mehmeda jer se stavljanje zivotinje na kovanice sukobljava sa kuranom jedino su oni odstupili od toga.
|
|
|||
|
|||
Clanak o novcu turskih sultana postoji i na ovom forumu.
|
|
|||
|
|||
Miki, pozdrav!!!!
Srednji novac u donjem redu nebio smio biti turski, jer je na njemu križ! Zadnji novac (probušeni) je tzv. akča. |
|
|||
|
|||
Evo i ostatka mojih turskih novcica - sada mi mozete tacno reci sta je ,,akca,, a sta nije : )
|
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Da li ima svrhe da ovaj forum jos radi ? | Vumi | Zanimljivosti | 28 | 21.02.2005 15:57 |