|
|||
|
|||
mislis na Madjarsko ?
|
|
||||
|
||||
Hehe, pa na srednjovjekovni teren valjda!
|
|
|||
|
|||
zanimljivo mi je da pise u nekim katalozima "srednjevjekovni ugarski novci" a znamo da je kada je srednji vijek zavrsio.
ovo bi se moglo onda baciti u novi vijek komotno zato smatram da jos tragam za pravim srednjim vijekom,ovo je sve nesta neodredjeno |
|
||||
|
||||
A čuj, ako si to našao, naći ćeš i nešto mlađe, važno je da je period okvirno taj...
A mi svi uzimamo da je srednji vijek završio 1492., međutim imaš dosta različitih škola koje tvrde da se radi o različitim periodima. Npr. početak renesanse ili dosta često par Carigrada 1453. godine, budući da su to sve veliki događaji i globalne prekretnice na raznim društvenim planovima. Imaš povjesničare koji za kraj srednjeg vijeka uzimaju početak Francuske revolucije i 1789. godinu, tako da je to podložno tumačenjima, mada se uglavnom uzima 1492. godina. Kako god okreneš, ti si na dobitku, bez obzira na period nalaza. |
|
|||
|
|||
prvi novcic je Rudolf,
drugi i peti su Ferdinand II, treci je Matija II, cetvrti je malo nejasan,kao da je godina 1547. a to je vrijeme Ivana II. |
|
|||
|
|||
Cestitam za nalaze. Sto se tice odredjivanja kraj nekog perioda i pocetka drugog tesko je odrediti tacan datum. Jednostavno, promjene se postepeno desavaju a mislim da pored vremena treba uzeti u obzir i prostor. Ako jedan period odredjuju nacin zivota, stilovi u umjetnosti, nacin razmisljanja , drugacije politicko uredjenje i slicno onda se moze reci da na svim prostorima jedan period ne zavrsava u isto vrijeme. Recimo da je u Firenci srenji vijek zavrsio ranije nego na nekom manje razvijenom mjestu. Sto se tice ovih novcica za mene oni jos izgledaju "srednjovjekovno " iako se primjeti jasna razlika kod ugaraskog novca iz druge polovine 15. i pocetka 16. vijeka.
|
|
|||
|
|||
Ja srednji vek racunam do Prvog Srbskog Ustanka,mislim da je to za nas prostor najrealnija godina
|
|
|||
|
|||
Koliko sam ja upoznat da se srednji vek zavrsava 1526 godine
|
|
||||
|
||||
Blago vama, ja još uvijek u kamenom dobu.
|
|
|||
|
|||
I bolje ti je tamo...ovo sve poslije ziva klaonica i sra.nj.e
|
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
madjari | Grati | Novac | 2 | 26.04.2010 21:11 |