|
Vrste i namjena Sve o vrstama i namjeni ovih aparata... |
|
Teme - opcije |
|
|||
|
|||
Citat:
|
|
||||
|
||||
Pored smetnji koje je naveo jackdetekt ja bih naveo i elektronske smetnje (smog)
|
|||
|
|||
Rami - ja sam vec shvatio zasta sluze Georadari ! Samo ime ti kaze Geoloski-Radari : mere vece promene u zemljistu , e zato me to i interesuje , zelim da nadjem nesto sto znam da je tu negde ali neznam tacno gde je !
|
|
||||
|
||||
Pa kako ne znas gdje je kad sam kazes da je tu negdje ?
Ok, salim se malo.....a smijem li pitati o cemu se radi
|
|||
|
|||
Taj izraz: Geo radari, je pomalo nesretan, jer se odnosi na samo jednu grupaciju Geo lokatora, i to GPR (mikrotalasni radar koji prodire kroz zemlju). GPR nikada nije postao glavni uredjaj arheologa, jer ima vise ogranicenja, nego dobrih osobina, i to je duga prica.
Trenutno verovatno najmocnija tehnika za podzemna istrazivanja predstavlja resistivity tomografija, koja moze dati veoma precizne podzemne snimke u 1D, 2D, pa cak i 3D, do dubina i do nekoliko kilometara. Naravno, sto je dubina veca, preciznost snimaka je manja, ali na dubinama do 10tak metara i vecom gustinom elektroda, stvarno cini cuda. Ovu tehniku ja jos uvek osvajam, uz saradnju sa nekim kolegama u svetu, koji su dobro opremljeni vaznim informacijama. Radio sam testove u svom dvoristu i dobio odlicne rezultate. Nazalost, eksperimentalni uredjaj jos uvek nije u fazi za poneti na teren, i ima tu jos puno da se radi. Ovakvih uredjaja nema na trzistu ispod 10000 US $ (i to najslabiji). Iznajmljivanje i prodaja su moguci tek iduce godine. Od Geo lokatora treba jos pomenuti Magnetometre i Gradiometre, kao veoma efikasne u arheoloskim istrazivanjima, kao i Elektromagnetne skenere, koje recimo americka vlada stavlja na prvo mesto kod lociranja UXO (neeksplodiranih projektila pod zemljom). Znaci, Geo radare nemam, i ne ceznem za njima kao tragac. Ali cu narednih godina trzistu ponuditi neke druge geo lokatore - skenere. A skener bi tu znacio lokator sposoban da uskladisti u racunar veci broj merenja, te od njih formira sliku (viziju) podzemnih sadrzaja. |
|
|