|
||||
|
||||
Glasinac
Zilkina glasinacka grivna.:-)
|
|||
|
|||
dali neko ima sliku keltskih slemova
|
|
|||
|
|||
Možda ti pomogne ovo:Bronzana kaciga koja je prikazana u prilogu je (iako je slika loša) rimsko keltska kaciga tipa Montefortino koja se datira oko 1 vijeka poslije Krista i ona je nastala od tipova bronzanih keltskih šljemova tipa Montefortino koji su nastali oko 4 vijeka prije Krista i održali se u rimskim legijama do prve polovine 1 vijeka poslije Krista.Pored šljema tipa Montefortino na razvoj rimske legionarske kacige iz 1 vijeka poslije Krista uticao je i keltski šljem tipa Coolus koji je nastao negdje u istom periodu kad i Montefortino ,od te dvije forme keltskih kaciga nastala je rimska kaciga Hagenau oko 1 vijeka poslije krista.Slika dovoljno pokazuje .
|
Korisnici koji su se zahvalili korisniku na prilogu | ||
|
|||
|
|||
Da je samo Zilkina grivna, progutalo bi se nekako. Međutim osim Zilke tu su uvučena još neka mnogo poznatija imena bosanskohercegovačke arheologije. Ne vjerujem da nisu znali o čemu se radi i tek tako fulali.
|
|
|||
|
|||
Bosanskohercegovačka arheologija i arheolozi, čast pojedincima, dosegnula je dno dna. Znam nekolicinu slučajeva gdje su na pojedinim prapovijesnim i antičkim nalazištima "arheolozi" stopirali građevinske radove, nakon par mjeseci poslije povukli su te zabrane. Nalazišta neprocjenjive vrijednosti bageri svakodnevno uništavaju a tajkuni, s osam razreda osnovne škole, se samo smiješkaju.
|
|
|||
|
|||
imam i ja jednu takvu gradinu...jede je kamenolom li jede a niko nista. proglasena bila kao zasticeni lokalitet a onda gazda firme platio novo "istrazivanje" i zabrane vise nema.
kopaju li kopaju |
|
|