|
Nakit Sav nakit, za koji smatrate da pripada periodu od ca. 1500 godine do danas |
|
Teme - opcije |
|
||||
|
||||
Pomoć oko prstena
Kopajući u bašti komšija je pronašao ovaj srebrni prsten iz Prvog svetskog rata. Na pločici se, kao što se može videti, nalaze četiri zastave;Turska,Bugar ska,i još dve za koje nisam siguran čije su. Sa jedne strane je godina 1914-a, a sa druge 1915-a.Na netu sam video da se prodaje isti ovakav prsten i kontaktirao sam prodavca ali i on ne zna ništa više o prstenu.Nadam se da se neko od poštovanih kolega malo više razume u militariju pa mi može nešto više reći o prstenu,tj,da li je ovaj prsten nosila neka posebna jedinica ili je neka vrsta spomenice,i zašto baš 1914-1915?
Hvala.... |
6 x *Hvala* korisniku Kaligula za ovaj prilog: | ||
|
||||
|
||||
Zbog redosleda boja mislim da gore desno nije bugarska, nego mađarska zastava . Gore levo je crno-žuta zastava Cislajtanije, odnosno austijske polovine Austrougarske. Levo dole je crno-belo-crvena zastava Nemačke, a desno turska. To su sve centralne sile prve godine rata, Bugarska ulazi na njihovu stranu tek u oktobru 1915, prsten je dakle napravljen pre tog datuma.
|
|
||||
|
||||
Prsten spada u kategoriju patriotike, kupujući značke, nakit i slične điđe kupci su u stvari financirali ratne troškove. Imam u kolekciji nekoliko sličnih predmeta. Ovaj tvoj prsten nema službeni karakter.
Ostatak priče ispričao je naš kolega Acervonec. |
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
4 Prstena | Oxotnik | Nakit | 4 | 06.02.2012 19:03 |