|
||||
|
||||
Povelja
Pre neki dan sam pročitao zanimljiv tekst koji se tiče povelje grada Novog Sada. U toj povelji su data autonmna prava gradu Novom Sadu, godina 1748 od strane Marije terezije.
Od tada Novi Sad postaje slobodan carski grad. Međutim u daljem čitanju teksta dolazim do saznanja da ta povelja nije više u vlasništvu grada niti muzeja Vojvodine, već je u privatnom vlasništvu kolekcionara iz Hrvatske. U toj povelji između ostalog stoji i opis kako bi trebao da izgleda grb slobodnog carskog grada Neoplante... Neki od stručnjaka smatraju da sadašnji grb Novog Sada odudara od opisa koji je dat izvorno u povelji! Interesuje me da li neko možda zna kada je izgubljena povelja, odnosno kada je prestala da bude u vlasništvu muzeja Vojvodine i da li neko zna gde se ta povelja nalazi!
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
Hvala ja sam tražio ali nisam mogao naći nešto slično....
Ali i dalje se ne zna gde je original! Jel tako?
|
|||
|
|||
tesko se ulazi u trag takvim stvarima. prevrijedno je to da bi ljudi (kolekcionari) tek tako dali ili ustupili pa cak i prodali takve dokumente.
ima tu jos primjera takvih "gubljenje" vrijednih dokumenata za koje se zna gdje su ali nista se ne preduzima da se to vrati gdje pripada. |
|
|