|
Praistorija Sve što pronađete u internetu, knjigama i sl. a mislite da spada u ovaj vremenski period |
|
Teme - opcije |
|
||||
|
||||
Sve je to marketing za turizam, pravdanje novca ulozenog u rad arheologa, magnet za novac za nova istrazivanja.
|
|||
|
|||
Mislim da bi bilo zanimljivo kada bi se prof. Durman i prof. Deretic negde susreli i diskutovali.
|
|
||||
|
||||
Prvo treba riješiti izvorište (Indija) koje nema paralela, a Vučedolci su najvjerojatnije nadogradnja abecede koju dobiše, napominjem dobiše Vinčanci. Hefest i Vulkan su iz kasnijih procesa. Riješenje priče oko nastanka početnih filozofskih i tehnoloških zagonetki leži u drevnoj Indiji, tamo je sve počelo.
http://www.politikaplus.com/novost/4...figurica-zene- |
|
||||
|
||||
Indija je van konkurencije!
Ovde se povela rasprava o evropskoj kolevci bronze... |
|
|||
|
|||
ja vjerujem da je ta kolijevka bila ipak malo juznije.
|
|
|||
|
|||
Odredjivanje starosti C 14 metodom koliko sam ja upoznat moguce je kod organskih ostataka tj. kod necega sto sadrzi izotop C 14 tako da ta metoda nije moguca kod neorganskih materija kao sto je bronza. Mislim da danasnja sva ozbiljna arheoloska istrazivanja ukljuciju i tu metodu kod datiranja starosti kostiju itd. Na ovim prostorima ne postoji ustanova koja moze vrsti takvu analizu.
|
|
||||
|
||||
Uskoro će se analiza izotopa C14 raditi i na Viminacijumu.
Grci i Kiprani jesu radili C14 analizu ljudskih ostataka, ali su svoja bronzana oružja ispitivali i po strukturalnom sastavu bronze (spektrometrijom i sl.) i utvrdili da određeni predmeti iz Britanije zapravo potiču iz Egeja. |
|
|