|
Antika Sve što pronađete u internetu, knjigama i sl. a mislite da spada u ovaj vremenski period |
|
Teme - opcije |
|
||||
|
||||
Naravno da ne piše nigde i naravno da to nije pravilo. Nego mene iznenađuje činjenica da ma gde sam bio na isključivo rimskom terenu nalilazim na ogromne količine keramike crne i sive boje a veoma malo crvene. To se može uklopiti u činjenicu da je crvena keramika možda bila nesvakidašnja i skuplja u odnosu na ovu crnu. Zato je i crvenea nosila naziv "terra sigilata"
|
|
||||
|
||||
Fragment je od rimske posude, posude su izrađivane posvuda i cirkulirale su diljem ogromnog carstva. Ima ih crnih, sivih, bijelih, tamnocrvenih, ciglastih, sjajno glaziranih u žutoj i zelenoj boji........
|
|
||||
|
||||
Citat:
|
|
||||
|
||||
Hvala Enigma. Da li ti možda nešto znaš o tehnološkom procesu izrade ove crne grnčarije. Da li je reč o običnoj glini koja je prepečena ili je u pitanju nešto sasvim drugo. Kada se ovakav artefakt .tj. ragment polomi onda se vidi da je svuda iste boje. Ako je nešto stradalo u požaru onada bi trebalo da bude "prepečeno" po površine. A što se tiče "terrae" znam da postoje Firnisana, Samoska, Pergamska, Čandarli, Kalenska itd sve sa svojim osobenostima. One mogu biti u raznim bojama i uglavnom imaju reljefne prikaze, a neretko i ime majstora koji ju je izradio. Isto kao za rimkse lampe...
|
|
|||
|
|||
Citat:
|
|
|