|
|||
|
|||
Rimsko jelo
Juče sam nagovorio druga koji je profesionalni kuvar da mi spremi ovo Rimsko jelo, jako je ukusno i preporučujem svima da ga naprave i probaju. Naravno i jednostavno za napraviti ali sam prepustio profesionalcu...
ASSATURAM – SVINJSKO PEČENJE U MEDU Sastojci: 6 kg divlje svinjetine za pečenje (koristio sam domaću svinjetinu) gruba morska so Marinada: 1 l slađeg belog vina 4 velike kašike naribane šargarepe i celera 10 češnjeva zgnječenog belog luka 1 mala kašičica sveže mlevenog krupnog korijandera 1 kg meda Priprema: U meso snažno utrljati morsku so, mnogo više nego što je uobičajeno. U keramičkoj ili staklenoj posudi s poklopcem peći ga pola sata na temperaturi od oko 250oC. Tad poklopac odstraniti, i peći dalja dva sata, uz često prelivanje marinadom. Još vrelo pečenje bogato premazati medom. Služi se toplo, čim se med upije. Ukoliko je med lipov, svaku porciju ukrasiti s dva – tri listića lipe. Jede se prstima, umačući komadiće mesa u topli sos za pečenje |
|
|||
|
|||
uffff bre kolega de sad nadje o tome da pises kad sam na dijeti, poce da curi voda na usta, ali mogu da zamislim kako je to ukusno i dobro.
|
|
|||
|
|||
A i ja sam kao na dijeti ali mora se malo i uzivati, ionako za mesec dana kada krene sezona trazenja cu sigurno skinuti nekoliko kilograma setajuci se po njivi
|
|
||||
|
||||
da ti to nisi iskopao neki rimski kuvar???
|
||||
|
||||
ja cu probati ovo ali cu praviti sa manjim komadom mesa,za probu pa ako bude dobro bice i drustvo pozvano.
|
||||
|
||||
Isprobao sam neke rimske delicije i mogu reći da su naše neusporedivo ukusnije, bar za mene.
|
|
||||
|
||||
ja imam jako veliku zbirku raznih specijaliteta od praistorije pa do danas sta bi se reklo...mnogi sastojci su mi nepoznati...a iskreno jos nista nisam probao spremati....a u sustini volim da kuvam.
dakle...miligore.... zahvaljujuci tebi,zena ne mora u kuhinju u skorije vreme....naprobacu se svaki dan necega....od mesa do deserta
|
||||
|
||||
ja imam jako veliku zbirku raznih specijaliteta od praistorije pa do danas sta bi se reklo...mnogi sastojci su mi nepoznati...a iskreno jos nista nisam probao spremati....a u sustini volim da kuvam.
dakle...miligore.... zahvaljujuci tebi,zena ne mora u kuhinju u skorije vreme....naprobacu se svaki dan necega....od mesa do deserta
|
|||
|
|||
Iskopah rimski kuvar po Apiciju na terenu, dobra patina, jasna slova
|
|
|