|
Antika Sve što pronađete u internetu, knjigama i sl. a mislite da spada u ovaj vremenski period |
|
Teme - opcije |
|
|||
|
|||
perla
Jel moze neko da datira ovu bronzanu perlu? Dosta je velika duzina joj je 3cm.
|
|
||||
|
||||
Vjerovatno je rimska, a precizna datacija samo na osnovu prikaza je nemoguća.
|
|
|||
|
|||
Meni deluje starije od rima?
|
|
||||
|
||||
Cezare, na osnovu čega zakljućuješ da je starija od rimskog perioda? Ja bih prije rekao da je bizantska.
Perle se lijevaju od brončanog doba do novog vijeka, a ovaj tip je čest u rimskom razdoblju, znači ako nije bila dio zatvorene cjeline nema ništa od datacije. |
|
|||
|
|||
Zakljucujem na osnovu velicine, rada a bogme i tezine(3 cm je dugacka).
Pre se slazem sa sekulitatea-om Previse je teska da bi bila rimska perla u rimu je bronza vec bila relativno jeftina. A 500, 600 godina pre hrista ili jos ranije bronza je imala dosta vecu cenu i namerno je pravljena tako velika da bi cela ogrlica izgledala masivno i pretstavljala statusni simbol i bogatstvo. Krivo mi je sto nema precizan kantar da je izmerim pa da izracunam koliko bi bila teska cela ogrlica |
|
|||
|
|||
Koliko takvih perlica ide u jednu ogrlicu????
Koja bi tezina bila te ogrlice? |
|
||||
|
||||
Radi se o glavnoj perli i bila je samo jedna velika u niski, ostale su bile puno manje, izrađene od bronce, drveta,staklene paste i slično.
Jasno da ovaj komad nema nikakve veze s numizmatikom, već je puno toga napisano na ovu temu. |
|
|||
|
|||
Pa to sam i ja hteo naglasiti Cezaru. Na osnovu jedne perle je nemoguce izracunati tezinu cele ogrlice. A mozda je perla i od narukvice
|
|
||||
|
||||
Koriste ih za štošta, poput ostalih điđa.
|
|
|