|
Antika Sve što pronađete u internetu, knjigama i sl. a mislite da spada u ovaj vremenski period |
|
Teme - opcije |
|
||||
|
||||
Taj zakon je super za nase tragace...prodaju po cijenama na crnom trzistu a sto nikome nije interesantno, ostavljaju sebi ili ih prodaju nekom drugom....raj na zemlji
|
||||
|
||||
I u Holandiji je nesto slicno .Evo bas danas na sva zvona pisu i govore o keltslim zlatnim i srebrenim novcicima pronadjenim u Mastrihtu zahvaljujuci jednom"hoby detektorasu"(stampa) ili "arheologu amateru"(radio)Najve cu do sada pronadjenu ostavu keltskog novca na teritoriji Holandije su pronasli arheolozi, nakon sto im je detektoras dojavio da je na jednom kukuruzistu pronasao odredjeni broj keltskh novcica.Ostava se sastoji od 39 zlatnih i 70 srebrenih "duginih tanjurica",kako ovdje nazivaju taj tip keltskog novca.Bila je na dubini od 65 cm,ali je vjerovatno plug izbacio primjerke koje je pronasao ovaj kolega.
80 novcica su u vlasnistvu grada Mastrihta a ostalo u kolekciji tragaca... Na slici su zlatni novcici koji su pronadjeni.. |
|
||||
|
||||
Da mi je doživiti dan da mlatim detektorom bez brige i pameti.
|
|
|||
|
|||
To bi bilo trazenje, ovako samo zveram kada trazim oko sebe. A nocu zalezem kao zec cim cujem nesto............... .
|
|
||||
|
||||
Ja u Bosni nemam nikakvih problema.Naprimjer: proslo ljeto dok sam trazio parkirao sam auto na brdu iznad magistralne ceste.Ja se zanio mahanjem i kopanjem,ispada ekser za ekserom ,i ne obracam paznju sta se u okolini dogadja.Nakon nekog vremena pogledam ka autu i vidim stoji covjek pored njega.Da je uniformisan vidim tek kad sam se priblizio.Odnekud ispade i drugi,vjerovatno je isao da me trazi na drugu stranu,(obojica oznojeni od penjanja uz strminu )i gledaju u mene.Ja sa sve slusalice,rusakom,lo patom i detektorom....i ja oznojen ,ali od kopanja .
Pitam:"U cemu je problem".Kazu da su vidjeli auto sa ceste i da su mislili da je ukradeno i tu parkirano.Jos su se raspitivali o detektoru i o tome sto trazim,i naposlijetku otisli na cestu,vjerovatno misleci da nisam bas normalan cim masem sa detektorom i kopam na 40 stepeni,a niko me ne tjera. Meni su problem klipani u kupacim gacicama ,a drze sijekiricu u rukama ko da je ona neki statusni simbol ...Ma, odakle samo dodjose toliki....??? |
|
||||
|
||||
Ja mislim da je dobro ovakvo kakvo je stanje sa zakonom jer da je zakonom dozvoljeno traganje kao u Engleskoj onda bi ovde bio totalni haos. Po nekim pretpostavkama samo u Sremu ima oko 1000 detektora. Postoji strah kod vecine da se trazi na nekim "rizicnim terenima". Legalizacijom traganja strah bi se otklonio plus sto bi se broj tragaca udvostrucio i rezultat bi bio sledeci: iovako se sve slabije i slabije nalazi bilo sta onda bi se brze ocistili svi tereni. Oraci bi sve zivo preorali i gotovo. Ovako jos bar nekih dvadetak godina nesto ce ispasti iz zemlje. Ustvari kako god se okrene ne valja nista. Koja je korist drzave u ovakvom zakonu. Legalnim otkupom ova nasa siromasna drzava nebi dobila nista. Novac iz drzavne kase bi se trosio za deponovanje svega i svacega po iovako pretrpanih muzeja svime i svacim. Na ovakav nacin drzava ima vece koristi jer drzava nista ne ulaze a devize ulaze u zemlju i ovde se trose. Na kraju sav taj "prljavi" novac ipak stigne u drzavnu kasu kroz razno razne dazbine i poreze koje svi placaju. A vlast kako raporedjuje taj novac to je neka druga prica. . Lako je Englezima i Spancima kad su pljackali vekovima svoje bivse kolonje po celom svetu.
|
|
||||
|
||||
Citat:
|
|
||||
|
||||
Svaki teren ima svoje vreme kad se ide. Neki se rade kad su usevi veliki, neki u januaru neki u martu itd. Svi imaju svoje vreme kad je najbolje za rad. Terene u vukoebinama za koje zna ili malo ljudi ili niko radim pred opadanje lisca stim sto sve rupe zatrpavam i posle mesec, dva oni su i dalje skriveni od ociju drugih.
|
|
|||
|
|||
Citat:
|
|
||||
|
||||
Ne samo po sumama i gorama nego i po njivama i livadama