|
Zanimljivosti Sve što nalazite zanimljivo... |
|
Teme - opcije |
|
|||
|
|||
Prvi hriscanski simbol na novcu /Salonina(253 - 268)
Na aversu je, uz caričin lik, i natpis SALONI-
NA AVG, dok na reversu vidimo boginju ognjišta Vestu kako sedi na tronu, a okolo je natpis VESTA. Po vršku dijademe na vrhu glave Veste, svojstvene vladarkama, ona se identifikuje sa caricom Saloninom, ženom cara Galijena. U desnoj ruci Vesta, odnosno carica, drži krst sa kracima predstavljenim u obliku tačaka. U levoj ruci joj je skiptar na čijem je vrhu formiran još jedan krst. Ovo je za sada jedinstven novac, gde se po prvi put na jednom zvaničnom dokumentu, što novac jeste, prikazuje hrišćansko znamenje – krst. Iskovan je 265. godine, u vremenu nakon Galijenovog edikta o verskom miru iz 261., pedesetak godina pre donošenja Milanskog edikta o priznavanju hrišćanske vere. U literaturi nije zabeležen ovakav novčić. Otkriven je u blizini Beograda, u Dobanovcima. |
|
||||
|
||||
Vesta drzi skiptar i paladijum koji cesto podsecaju na krst.
Deja Vu .... na mnogim novcicima,ne samo na Salonini.Nemoj se previse uzbudjivati Vidis kako i na ovoj slici drzi "krst'' |
|
|||
|
|||
Ovo je zvanicno objasnjenje iz glasnika Muzeja grada Beograda...tako da je ovo strucna,strucna interpretacija od ljudi koji du doktorirali na predstavama
|
|
||||
|
||||
Prijatelju moj,ja sam nosio neke novcice kustosu naseg muzeja na identifikaciju,pa takva lupetanja ne bih cuo ni od moje sedmogodisnje cerke.
|
|
|||
|
|||
kog "naseg" muzeja ako nije tajna i kod kog strucnjaka(da ne stavljam"")????
|
|
||||
|
||||
Marko je 100% u pravu, podržavam svaku njegovu riječ.
|
|
||||
|
||||
I ovaj moj jarac iz vremena prije Krista je kršćanin.
|
|
||||
|
||||
Konstantin Veliki,Salonina Velika ili Enigmin jarac Veliki pitanje je sad
|
|
||||
|
||||
za ovo si apsolutno u pravu,imao sam i ja prilike da cujem jednog takvog "heroja"........ jos kad se malo pravis glup pa pitas malo gluplja pitanja e i kad covek krene da razveze neku pricu......to samo treba snimati.....
|
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Nesto o novcu | zeljketa | Zanimljivosti | 12 | 21.02.2009 23:47 |
Misteriozni simbol na groblju kod Ugljevika (BIH) | DejanUgljevik | Zanimljivosti | 11 | 30.07.2008 15:14 |
Legende na rimskome novcu | Vumi | Antika | 0 | 18.05.2004 12:26 |