|
||||
|
||||
Ja se izvinjavam bosanskohercegovacko m arheolozima.Nisam znao da je na gore prikazanoj slici najnovija tehnika koju koriste savremeni arheolozi.Tek kad sam vidio ovu sliku, sa jednog novijeg arheoloskog iskopavanja u Holandiji, mi je sve bili jasno...ista masinerija....ista zainteresovanost i pozicija arheologa.Sta reci...sorry!!!!:sor ry:
|
|
||||
|
||||
Savremene naprave kao georadari i slicne stvarcice omogucavaju sliku objekta koji se zeli otkopati i stim omogucavaju ovako da se prvi slojevi zemlje uklone. Koliko znam i na lokalitetima Viminacijuma slicno se koristilo u iskopavanju mauzoleja aqvadukta i sl.
|
|
||||
|
||||
Izgleda da je Holandija dobro navežena.
|
|
||||
|
||||
E kad pocnu da ispadaju klompe iz rupe ??
|
|
||||
|
||||
Perune,ti opet nista ne znas.Za klompe koriste drugi bager....crveni.
|
|
||||
|
||||
Citat:
|
|
||||
|
||||
Samo izgledaju normalno,vjeruj mi.
Jedan primjer;Ja sam pisao o tome da je u opstini Cuik 2005 godine pronadjena posuda sa srebrenim rimskim novcem.E sad,dvuje godine poslije,biro koji je,po ugovoru sa opstinom, vrsio dalja iskopavanja odbija da opstini uruci dokumentaciju o predmetima koji su tu pronadjeni.Oni traze jos stotine hiljada eura da bi ispitali i klasificirali pronadjeni materijal.Opstini je to previse para pa je sada primorana da svoje vlasnistvo potrazuje preko suda. Luda kuca! |
|
||||
|
||||
Citat:
|
|
|
Slične teme | ||||
TEMA | Autor | Forum | odgovora | zadnji prilog |
Kradljivci srpskog blaga | Stef74 | Zanimljivosti | 29 | 02.02.2010 11:24 |
Rim u Srbiji... | bokiii | Zanimljivosti | 7 | 03.04.2008 01:37 |