|
|||
|
|||
Konkurs
Tražim savet od svih članova foruma. Naime, radi se o tome da mojoj ženi treba ideja za doktororski rad na temu koja bi povezala arheologiju i hemiju. Ja joj predlažem da vrši uporednu hemijsku analizu rimskih cigala i građevinskog materijala iz tog perioda. Padala mi je na pamet ideja da pokuša da rekonstuiše neke materijale iz antičkog perioda. Ič nemam poverenja u ljude sa faxa, nisu oni loši, ali nemaju mašte. Gledam na naučnim kanalima šta se radi u svetu. Čovek uzme i napravi primitivnu visoku peć i pokaže kako se nekad proizvodilo gvožđe...
Nešto mislim da je više glava pametnije od jedne (reče troglava aždaja i pojede princa) unapred hvala |
|
|||
|
|||
A sta mislis o kovanju novcica?Kasnije ih poturimo pod orginale
|
|
||||
|
||||
Citat:
|
|
|||
|
|||
Rudarstvu treba ovdje pridodati da su Iliri znali dobivati i sol iz slane vode. Slani izvori bili su glavni razlog vječnim ratovima između Autarijata i Ardijeja. Da su Iliri bili tehnički razvijeni govori činjenica da su znali proizvoditi i staklo, za čiju je proizvodnju potrebna temperatura oko 650°C. Iz staklene paste izrađivali su zrnca za ukrašavanje lukova na fibulama i izradu ogrlica, i to još u Starije željezno doba.(preuzeto iz wikipedija)
|
|
|