|
|||
|
|||
teoretski gledano svaki kvadratni metar zemlje na ovoj zemaljskoj kugli bi se mogao nazvati arheoloskim nalazistem jer svugde u zemlji na odredjenoj dubini se nesto nalazi , pocevsi od doba jure i starije od toga pa preko doba antike do srednjeg veka svugde oko nas u zemlji se nesto krije , mozda je bas sada ispod novinara koji je ovo napisao na nekoliko metara dubine skelet jos nepoznatog dinosaurusa i mozda mu bas sada koske pucaju jer on stoji na njemu , time unistava zaista ali zaista neprocenjivo naucno i istorijsko blago celog zemaljskog covecanstva .
postoji vec nekoliko tema u forumu koji se bave ovakvim pitanjima , nije i nikada nemoze svako anticko naselje biti vazno za arheologiju niti zakonom zasticeno jer bi se u tom slucaju svaki kvadratni metar oko nas morao zastititi , ovaj poljoprivrednik je na svojoj njivi u zadnjih 5 godina unistio vise toga nego sto bi bilo koji hobi arheolog unistio za 100 godina trazenja ,,specijalnim,, detektorom od 200€ . arheolosko zasticena mesta moraju biti i obelezena a sto se one licemerne neprocenjivosti tice - gluposti .. ma dodje mi da predlozim da skupimo ovdje na forumu par eura pa da sa e-bayua odkupimo par strelica i fibula i da im posaljemo postom na adrese novinara i adr, pol.stanice pa nek se obogate |
|
||||
|
||||
Nemoj tako, radi se o polomljenim dijelovima fibula
|
||||
|
||||
Ja cu dati celu (fibulu),valjde je cela jos vrednija od polomljenih.
|
|
||||
|
||||
Sirmium, hoces da izginu kod podjele blaga ?
|
||||
|
||||
Ma niste vi razumeli rec "neprocenjive vrednosti", to je ustvari to sto nemaju dobre strucnjake da proceni taj krs pa otuda dolazi do neprocenjene vrednosti.
[SIGPIC][/SIGPIC] * [I]Zabluda je videti ono što ne postoji, ali i ne videti ono što postoji.[/I] * [I]Kad imaš sve, ne vidiš ništa. Progledaš tek kad nemaš ništa.[/I] [I]* Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju ni malo.[/I] |
|
||||
|
||||
Sta da kazem o gore navedenom tekstu???
Kao prvo sam primjetio da covjek pojma nema o cemu pise.Tacno zna koloko "eksponata"(zar "eksponati nisu predmeti izlozeni npr.u muzeju ili drugom izlozbenom prostoru) je odneseno i koje vrijednosti.Iz 50 sondi su odnijeti izuzetno vrijedni predmeti,covjek sigurno po velicini sondi i boji zemlje moze odrediti vrijednost predmeta,ili misli da "specijalni detektori"pokazuju odmah koja je vrijednost predmeta u zemlji.Ako takav postoji-ja hocu jedan.Drugo ovaj mjestanin,Miladin Radakovic,je isto neki ekspert jer kaze da su "lopovi"dobro obavjesteni i da odnose samo najvrednije stvari(kopce,strelic e ,polomljene fibule,13 novcica????)Mora da se covjek bavi istim hobijem pa rastjeruje konkurenciju. Sve u svemu ja mislim da je cilj ovoga clanka bio da se mjestani podstaknu da "kradljivce nacionalnog blaga"prijave tako sto ce im reci da ovi stjecu ogromno bogatstvo,a poznato je da nas covjek ne voli da se neko bogati,pogotovo ne na njegovom kucnom pragu. |
|
|||
|
|||
Blago
Kada god sam trazio po terenu nije bilo dana da neko ko obradjuje njivu nije dosao da me pita da li sam nasao zlato.Tako da me ne cudi kad se u novinama nadje naslov neprocenjivo blago.Izgleda da je u anticko vreme zlato raslo na drvecu...
|
|
|||
|
|||
Zamolio bih vas da politiku ne mijesate ovdje
Promijenjeno od Vumi (19.04.2007 u 14:31 sati) |
|
|||
|
|||
Istina